Bomenkap (© Kerstin Riemer via Pixabay)

GRONINGEN – Verschillende lokale en regionale media hebben gemeld dat in de gemeente in de komende periode ruim 200 essen gekapt moeten worden, omdat ze de ziekte ‘Essentaksterfte’ hebben. De afgelopen periode is onderzoek gedaan naar alle essen in de gemeente.  

Kappen zieke bomen 
De gegevens geven aan dat een groot deel van de te kappen bomen te vinden zijn aan de Wolddijk, in het Stadspark, aan de Hoofdweg richting Harkstede, in verschillende straten in Beijum en Lewenborg en aan de Thesingerweg. 
Hiervoor zou afgelopen week de vergunning voor het kappen van de bomen reeds zijn aangevraagd, maar moet nog wel verleend worden.

Volgens de verschillende media is de vergunning voor het kappen van de bomen al aangevraagd, maar men wacht nog op het verlenen van de vergunning. Op de site van de provincie Groningen is niets te vinden over het kappen van ruim 200 essen in de gemeente Groningen. Maar ook de gemeentelijke site laat geen nieuws zien over het kappen van de essen in dit seizoen. 
De media geven aan dat in de afgelopen periode onderzoek is gedaan naar alle essen in de gemeente, waaruit naar voren is gekomen dat een flink aantal van de bomen ziek is. Dat betekent voor het grootste deel dat ze een gevaar op kunnen leveren en dat ze daarom binnen 3 tot 6 maanden gekapt moeten worden. 

Eerder in de maand werd al gemeld dat voor het broedseizoen van volgend jaar ruim 200 essen gekapt moeten worden. Daarbij werd tevens gemeld dat het ‘meevalt’ omdat er gevreesd werd dat er zo’n 700 van de 13.365 essen gekapt zouden moeten worden.  De bomen die aangemerkt werden dat ze gekapt moesten worden, hebben – volgens de media – de symptomen van zogenaamde essenbladsterfte of essentaksterfte.

De gemeente Groningen heeft een Bomenkaart op de gemeentelijke site staan, waar men terug kan vinden wel bomen gekapt worden en waar bomen geplant worden. Voor het hoofdstuk ‘Kap Essensterfte jan – mrt 2024’ is een uitleg meegegeven. Hierbij wordt aangegeven dat in zomer 2022 de essen binnen de gemeente beoordeeld zijn op het voorkomen van tekenen van de essentaksterfte. In juni 2023 is een herbeoordeling uitgevoerd, waaruit is gekomen dat er 120 bomen vervangen zouden moeten worden. Van deze 120 bomen hadden er 26 geen vergunning nodig en stonden er 25 buiten de bebouwde kom. Deze laatste vallen daarom onder de Wet natuurbescherming en is de provincie verantwoordelijk voor deze bomen.  

Bij de tweede controle bleek dat zo’n 450 bomen die op de lijst van te kappen bomen stonden, (voorlopig) konden blijven staan. Maar er moest wel een snoeibeurt worden uitgevoerd. Maar voor zo’n 200 bomen zou het toch te laat zijn en die gaan de komende winterperiode tegen de grond. Het kan nog veranderen als bomen belangrijk zijn voor beschermde planten of dieren. 
Tevens heeft de gemeente aangegeven dat 4 essen vielen onder de methode kandelaberen en 4 essen onder knotten. Elke gekapte boom wordt weer vervangen door een nieuwe boom wat in het najaar 2024 zal plaatsvinden. 

Essentaksterfte
Volgens Staatsbosbeheer is eerder al een waarschuwing afgegeven dat het mogelijk is dat de es zal verdwijnen uit het landschap van Nederland. Dit komt onder meer door de essentaksterfte die zich snel verspreidt. Volgens de media is de essentaksterfte een agressieve schimmelziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel Hymenoscyphus fraxineus. De schimmel zou vanuit Azië zijn gekomen, komt in meerdere landen in Noordwest Europa voor en (meestal) kunnen de bomen zich niet herstellen van de ziekte.  

(Bronnen: RBNieuws, Dagblad van het Noorden, OOG Groningen, Provincie Groningen, Gemeente Groningen) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 01.11.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights