Bij de Elzen, het nieuwste deel in Warande, staan 4 bomen binnen het gebied of nét op de grens waar woningen gebouwd gaan worden. De gemeente Lelystad heeft aangegeven dat ze de bomen niet wil kappen maar verplaatsen. Daarom worden de bomen voorbereid om verplant te worden.
Verplaatsing 4 bomen
Doordat bomen voorbereid worden, kunnen ze later verplaatst worden naar een andere plaats in het gebied. Zo zullen er bomen naar het Elzenpark gaan en één of twee bomen zullen naar de toekomstige groenstrook gaan in het woongebied van De Elzen.
De bomen waar het hier omgaat, zijn een Esdoorn, een Treurwilg, een Kers en een Plataan, maar waar welke boom komt, is nog niet bekend. De woordvoerder van de Stichting De Groene Mantelzorger is blij met de oplossing van verplaatsing van deze bomen.
Bomen voorbereiden
De gemeente heeft aangegeven dat om de bomen voor te bereiden voor verplaatsing, de wortels eerst rond gestoken worden. Dit gebeurt in 2 stappen, waarbij eerst de ene helft van de wortels wordt gedaan en later de andere helft van de wortels van elke boom.
Dit wordt op deze manier gedaan, omdat men met het rondsteken de wortels kan beschadigen. Hierdoor gaat de boom kleine haarwortels maken waardoor beter water en voeding opgenomen kan worden.
Na de klus wordt de boom voedingsstoffen en water gegeven en tevens wordt de boom verstevigd, waardoor de boom – bijvoorbeeld door een storm – niet kan omvallen. Tenslotte zal de gemeente de bomen snoeien, zodat ze een goede, frisse start krijgen op de nieuwe plaats.
Boomspecialistische zorg
Op de site Direct Plant wordt uitleg gegeven over de verplaatsing van bomen. Hier wordt aangegeven dat men de boom helpt bij zijn ‘verhuizing’ door een jaar van tevoren de kluit rond te steken.
Hierbij worden de wortels beschadigd en zal de boom nieuwe wortels gaan aanmaken. Het advies wordt gegeven om de kluit rond te steken in de periode november – februari, omdat de boom dan in rust is en de sapstroom bijna helemaal stil ligt.
Ook de site Neerlands Tuin spreekt over rondsteken. Rondsteken betekent eigenlijk een geul graven rondom de stam, waarbij de geul komt op een afstand die de helft is van de kroonomvang. De diepte van de geul is meestal gelijk aan drie- tot vijfmaal de stamomvang.
Na het graven van de geul wordt deze gevuld met de uitgegraven grond vermengd met nieuwe tuingrond. Hierdoor wordt de boom gestimuleerd om nieuwe wortels aan te maken. Het rondsteken gebeurt het liefst in de bladloze periode.
(Bronnen: Gemeente Lelystad, Directplant, Neerlands Tuin)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 30.10.2024