Oude Jeans (© David Karich via Pixabay)

De gemeente Almere heeft in samenwerking met Stichting Stad & Natuur Almere de Textiel Race Almere georganiseerd. De gemeente heeft gemeld dat door deze race kinderen en hun omgeving leren om textielafval te verminderen en bewust om te gaan met kleding.

Textielafval in Almere
Tien basisscholen in Almere zijn 4 weken lang bezig geweest met de strijd tegen textielafval. De kinderen hebben tijdens de Textiel Race textiel gerepareerd, zijn er ruilmarkten georganiseerd en is er 11.148 kilo kleding ingezameld. 

In de periode van 30 september tot en met 24 oktober zijn er 461 reparaties uitgevoerd en hebben de scholen 11.148 kilo oud textiel ingezameld. Inwoners hebben online oud textiel aangemeld, waarna de leerlingen het textiel aan huis opgehaald hebben.  

Duurzaam
Door de Textiel Race worden leerlingen geleerd om duurzamer om te gaan met textiel. Tevens werd tijdens het project geleerd dat men textiel kan repareren, hergebruiken of inleveren bij een textielcontainer. 

Het blijkt nog steeds dat in Nederland nog meer dan de helft van het oud textiel bij het restafval wordt gegooid. Natuurlijk is dit slecht voor de omgeving, maar het is ook zonde, daar het op die manier niet gerepareerd of gerecycled kan worden.

Winnaar
De basisschool de Verwondering is winnaar geworden van de Textiel Race Almere. Dit komt doordat de leerlingen van de school 240 reparaties hebben uitgevoerd, 2.230 kilo textiel hebben opgehaald en een score van 4.793 hebben behaald. 

De hoofdprijs voor de deelnemende groep is een schoolreis naar NEMO in Amsterdam. De top 3 heeft ook een excursie naar het Upcyclecentrum van de gemeente Almere in Almere Haven gewonnen.

Nadat de prijs van de Textiel Race Almere was uitgereikt, heeft de basisschool de Verwondering als eerste school in Flevoland, de groene vlag van Eco-Schools ontvangen. Voor de leerlingen is het een feestelijke ochtend geworden.

(Bronnen: Gemeente Almere, almere.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights