Rozemarijn (© Pixabay)

De Stichting Kruidenluiden in Lelystad wil mensen, kruiden en natuur (weer) met elkaar verbinden. Hierbij starten de missie en de visie met 2 belangrijke zinnen van David Attenborough en die zijn: “De natuur is onze grootste bondgenoot. Zorg voor de natuur, en de natuur zal voor ons zorgen”.  

Verbinding
In haar visie geeft de Stichting Kruidenluiden aan dat de natuur ons niet nodig heeft om te overleven, maar dat de mens daarentegen wel de natuur nodig heeft om te kunnen overleven. 

Daarentegen heeft de mens van de aarde een flinke puinhoop gemaakt. Volgens de site van de Stichting moet dit snel veranderen, niet voor de natuur – die kan zich redden – maar wel voor mens en dier.     

Zoals aangegeven wordt heeft de mens de aarde in bruikleen, waardoor er voorzichtig mee omgegaan moet worden. Tevens als er iets kapot gemaakt is, moet het hersteld worden. Nederland maakt zich druk over onder meer het regenwoud, maar ziet niet in hoe slecht de natuur in Nederland verkeert.  

De mens heeft de natuur nodig
Wil de mens goed en gezond kunnen leven, dan is de natuur nodig. Echter dan wel een gezonde natuur, een groene natuur. De Stichting geeft aan dat in vroegere jaren de mens samen met de natuur leefde, waarbij overal wel tuinen te vinden waren. 

Daarbij komt dan ook dat kruiden een belangrijke rol spelen in het leven van de mens, zowel als voeding en medicijn. Tegenwoordig komt de mens er steeds meer achter dat groen in de omgeving belangrijk is voor het welzijn van de mens.

Maar wat er nu gebeurt – en te zien is – is dat er grootschalige landbouw te vinden is, industrialisatie, uitbreiding en vergroting van steden en dorpen. Dit soort zaken geeft weinig ruimte aan de natuur.

In feite kan men zeggen dat het natuurlijke evenwicht is verstoord, wat ten koste is gegaan van de natuur en de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de mens. Met als resultaat welvaartsziekten en een natuur die lijdt onder vervuild milieu en afname van de biodiversiteit.  

Veranderingen
Gemeld wordt dat het tijd is voor verandering, waar plaats is voor de natuur en waarbij de gezondheid van de mens weer in evenwicht komt. Hierbij zouden kruiden een sleutelrol kunnen spelen.

Hierbij valt te denken dat de kruiden de steden en dorpen kunnen vergroenen en de natuur kunnen versterken. Daarnaast hebben kruiden veel verschillende stoffen en mineralen die goed zijn voor de gezondheid.  

Om hier een bijdrage aan te leveren is de Stichting Kruidenluiden opgericht met als missie om mensen, kruiden en natuur met elkaar te verbinden. Daarnaast geeft de visie aan meer bekendheid te geven aan kruiden en gezondheidsbevorderende eigenschappen.

(Bronnen: Stichting Kruidenluiden, Challenge Up (Instagram), Visit Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights