DIEREN – Volgens een melding op de site Landelijk Meldpunt Bomenkap wordt een flinke kaalkap aangebracht op 14 percelen van landgoed Hof te Dieren. Volgens de melding zou het hierbij gaan om een zogenaamde bosverjonging. Hierbij wordt tevens gesproken over locaties nabij De Spelerij – De Uitvinderij (Veldweg 5, Dieren).
Landgoed Hof te Dieren
Het Hof te Dieren was vanaf 1219 in bezit van de Duitse Orde tot het moment dat het in 1647 werd aangekocht door Prins Willem II. Daardoor werd het gebied in de 17e en 18e eeuw één van de voornaamste bezittingen van de koninklijke familie. Rond 1680 werd het huis op het terrein een jachtslot, wat later als lusthof heeft gefungeerd.
Daarnaast is er een bezienswaardige tuin aangelegd met terrassen, vijvers, grotten en fonteinen. In 1795 is het jachtslot afgebrand.
Het landgoed is sinds 1820 verbonden met Twickel. Het is een gebied van 1.000 hectare dat bestaat uit bossen op de Veluwezoom en weilanden in de uiterwaarden van de IJssel. Ook in december 1944 is er weer brand uitgebroken. De ruïne is in 1965 opgeruimd en sinds 2012 wordt er weer gebouwd of is er weer een nieuw gebouw.
Volgens gegevens van de site Rijksmonumenten zou de tuin, park van het Landgoed een Rijksmonument zijn. Dit is gebaseerd op de ouderdom, de goed herkenbare structuren uit de 17e en 18e eeuw, het landschapspark rond het (verdwenen) huis, wegens wijzigingen uit 1877 en wegens de functionele en visuele relaties met de overige onderdelen van de buitenplaats. (De site geeft aan dat de bron de site Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is).
Daarnaast is er de site Monumental Trees, die aangeeft dat er 11 bomen beschreven zijn als monumentale bomen in het park van de Hof te Dieren. Volgens de site staan de hoogste beuk en de hoogste zomereik van Nederland in het park. Het zou zelfs zo zijn dat de optimale hoogtegroei mogelijk te verklaren is door zeer gunstige bodemomstandigheden en de ligging aan de zuidoostzijde van de Veluwe, wat een beschutting opleverde.
Ook is op de site sprake van deze zogenaamde mammoetbomen. Nadat het gebied in handen kwam van Twickel werd er wat gebouwd en werd een tuin aangelegd in Engelse landschapsstijl. Later zijn er veranderingen doorgevoerd in de tuin – mogelijk in 1877 – waarbij de 2 mammoetbomen geplant werden.
Er is wel een brand geweest in de Tweede Wereldoorlog maar de tuin is gespaard en goed bewaard gebleven.
De kleinste mammoetboom is in 2008 gestorven, mogelijk door te lage grondwaterstand. Het water zou sinds de jaren 80 zo’n 1.5 meter gezakt zijn, mede door activiteiten van een drinkwaterbedrijf. Tevens zijn er deskundigen die melden dat er zwammen op de wortels hebben gezeten. Daarnaast is tijdens een flinke storm in januari 2018 een grote schade aangericht bij de bomen. Dit heeft geresulteerd in het omwaaien van de hoogste beuk.
Nu zouden er dus bomen gekapt zijn, maar dit is niet terug te vinden op de site van de gemeente Rheden. Bij het kappen van particuliere bomen die op de lijst Bijzondere Bomen staan, moet er een omgevingsvergunning worden aangevraagd, waarschijnlijk bij de provincie.
(Bronnen: Meldpunt Bomenkap, Stichting Twickel, Rijksmonumenten, Monumental Trees, Gemeente Rheden)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 26.10.2024