Fatbike_1 (© Nieuwsbrief Nationaal Park Nieuw Land)

Probeer Nationaal Park Nieuw Land eens op een andere manier, namelijk via de audiotour op een fatbike. Onderweg is er ruimte om meer over het verhaal / de geschiedenis van de provincie Flevoland te leren. Het is een route van 35 kilometer, waarbij op 8 plaatsen wordt gestopt om te luisteren naar een audiofragment.  

Duurzame manier
Het is een leuke en duurzame manier om met een fatbike het landschap te verkennen en dan ook nog via een audio tour. Onderweg kan men het verhaal van Flevoland ontdekken door de ogen van zeeschilders van vroeger en fotografen van vandaag. 

Deze audioroute Nieuw Land is ongeveer 35 kilometer lang, waarbij men het grootste deel fietst over vrijliggende fietspaden. Op 8 plaatsen in de route kan men even stoppen om even wat meer te ontdekken.

Via de app
Hierbij bekijkt men schilderijen en foto’s in de app en komt men meer zaken te weten over onder meer het industrieterrein dat er uiteindelijk niet is gekomen. Tevens komt men er achter hoe vruchtbaar land een prachtig land werd. 

Daarnaast maakt men kennis met het piepjonge Flevoland, dat men kan zien door de ogen van zeeschilders Bakhuizen en Schotel en de ogen van hedendaagse fotografen als Ger Dekkers, Wout Berger en Witho Worms.

Ludolf Bakhuizen
Tijdens zijn leven was de Nederlandse kunstschilder al bekend en internationaal beroemd door zijn prachtige zeegezichten. Hij is op 28 december 1630 geboren in Emden (Nedersaksen). Hier was zijn vader notaris en Ludolf bezocht er de Latijnse school.  

In 1649 is hij naar Nederland gekomen waar hij gewerkt heeft als klerk en boekhouder voor een handelshuis. Eerst heeft hij nog gewerkt als kalligraaf, maar hij ging later schilderen en werd één van de beste Nederlandse zeeschilders.

Johannes Christiaan Schotel
Deze kunstschilder is op 11 november 1787 in Dordrecht geboren. Hij heeft zich toegespitst op het schilderen van maritieme onderwerpen en speciaal schepen op zee. Dit was zijn specialiteit, met vaak tuigage en mensen tegen een dreigende achtergrond. 

In eerste instantie was het de bedoeling dat hij zijn vader zou opvolgen als fabriekseigenaar, maar hij heeft gekozen voor het schilderwerk, mede omdat al vroeg bleek dat hij talent had voor tekenen. Hij heeft les gekregen van Martinus Schouman, die hij heeft overtroffen.

Zijn werk was een voortzetting van de Hollandse zeventiende-eeuwse zeeschilders, zoals Willem van de Velde en Ludolf Bakhuizen.

(Bronnen: Nieuwsbrief Nationaal Park Nieuw Land, IZ Travel, Absolute Facts, Wikipedia) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.10.202

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights