Enkelvoudige Meidoorn (© Hans via Pixabay)

DRONTEN – In de lokale media werd melding gedaan dat een aantal bewoners van de Saturnusweg tegenstander zijn van het kappen van 27 ‘slechte’ bomen. Helaas staat het artikel op de site en achter een paywall. De melding in de media is gedaan nadat een aantal inwoners een brief naar de gemeenteraad van de Dronten heeft gestuurd.   

Kap van 27 bomen 
In de raadsvergadering van afgelopen donderdag 24 oktober staat op de lijst van ingekomen stukken voor de raad een ‘ingekomen brief inwoner inzake bomenkap Saturnusweg (680194)’. Het college heeft aan de raad voorgesteld om de brief in handen van het college te stellen ter afwerking met afschrift aan de raad. Dat betekent dat de gemeenteraad van Dronten niet wil (mee) praten over een belangrijk item van verontruste inwoners over het kappen van 27 bomen.  
De brief is door de verontruste inwoners gestuurd na een klein berichtje in de regionale media over ‘Houtopstanden kappen zonder kapvergunning’ onder het kopje gemeentelijke ‘Bekendmakingen’. 

Het blijkt dat de gemeenteraad besloten heeft per 1 april 2009 dat het kappen van gemeentelijke houtopstanden vrij te stellen van de kapvergunningsplicht. In straattaal betekent dat er geen vergunning voor het kappen van bomen van de gemeente meer aangevraagd hoeft te worden. Dit heeft onder meer geresulteerd dat er onder ‘Bekendmakingen’ wordt aangegeven waar bomen worden gekapt (in het derde kwartaal van 2024). Voor Swifterbant worden dat 5 essen en 5 sierappelbomen; voor Dronten 4 kastanjebomen, 1 plataan, 6 essen, 5 lindebomen en 27 meidoorns. Alleen bij deze laatste wordt aangegeven dat de bomen zogenaamd een ‘slechte conditie’ zouden hebben.   

Ondertussen heeft op 15 oktober de gemeente een brief ontvangen van de verontruste bewoners, waarbij werd aangegeven dat op maandag 14 oktober een medewerker van de gemeente gekleurde tekens op bomen heeft gezet om de bomen een week later te gaan kappen. Bij navraag door de omwonenden werd verwezen naar het artikel in de regionale media. 
De bewoners van de Saturnusweg hebben middels de brief officieel bezwaar aangetekend tegen ‘de genomen eenzijdige beslissing om de bomen te kappen’. Aangevoerd wordt dat de bewoners geen tijd hebben gehad om officieel bezwaar aan te tekenen en geen recht hebben gehad op hoor en wederhoor. Daarnaast worden de bomen gezien als cultureel erfgoed, waarbij door het kappen van de bomen de groenbeleving ook wordt aangetast, wat in strijd is met het Groenbeleidsplan van de gemeente Dronten. Tevens hebben de bewoners gevraagd om onderzoek naar de belevenis van de dieren die de bomen nodig hebben om te kunnen leven en overleven.

Bomen in de gemeente 
De gemeentelijke site geeft aan dat er zo’n 18.650 gemeentelijke bomen zijn te vinden in de gemeente, waarvan er in 2020 verdeeld konden worden in 400 verschillende soorten. Daarom plant, verzorgt en beschermt de gemeente deze bomen. Voor de gemeente zijn de bomen van groot belang, daar ze zorgen voor een fijne omgeving en een prettig klimaat voor iedereen die in de gemeente woont en werkt.  
Dit heeft het college vastgelegd op haar site met daarbij een kaart wat de ‘Groenekaart’ wordt genoemd. Helaas is alleen te zien waar de straten lopen en waar eventueel groen te vinden is. Niet is door te klikken op de kaart naar de individuele bomen waar dan gegevens getoond zouden worden. 

Daarnaast staat op de pagina van de gemeente te lezen dat geen kapvergunning nodig is voor het kappen van bomen binnen de bebouwde kom, uitgezonderd een 8-tal bijzondere bomen. Hiervoor is ook op de site een kaart geplaatst, alleen de bomen zijn niet te vinden op deze kaart. Tevens heeft de gemeente Dronten een lijst met punten op haar pagina geplaatst ‘Uitgangspunten met betrekking tot bomen’. Gezien deze lijst van uitgangspunten zou de gemeente weleens met haar kapbeleid in de problemen kunnen komen. 

(Bronnen: De Drontenaar, Gemeenteraad Dronten, Flevopost, Gemeente Dronten) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.10.2024 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights