Natuurwerkdag Bosrank bestrijden (© Natuurwerkdag)

Lelystad had al een aantal klussen voor de Natuurwerkdag op vrijdag 1 november aangemeld, zoals in het Bultpark (op vrijdag 1 november), Dop en Erwt Prettuin (op vrijdag 1 november) en op de Marker Wadden (op vrijdag 1 november). Almere heeft ook minstens 3 klussen aangemeld voor zaterdag 2 november en dat is het Voedselbos Eemvallei, op de  kruising Michauxpad en Starleypad en Waterlandse Bos.   

Wilgen Knotten
Op de kruising Michauxpad en Starleypad moeten wilgen geknot worden, waarbij overigens op de agenda wordt aangegeven dat er meer gedaan moet worden dan alleen wilgen knotten. Zo zouden er ook bomen geplant moeten worden en moet er wat gezaagd worden. 

In ieder geval wordt melding gemaakt van het knotten van de wilgen – waarbij ook hoort het opruimen van datgene wat er allemaal op de grond komt te liggen en plezier maken – en op de lijst staan zo’n 500 bomen.

De organisatie meldt dat het een flinke klus is en dat er om en om geknot gaat worden. Men kan zelf bepalen welke tijd men begint en weer gaat, maar wel tussen 9.30 en 13.30 uur. Voor gereedschap, zoals zagen, kniptangen, handschoenen wordt gezorgd, net als voor de koffie en de thee.

Het werk wordt al zo’n 35 jaar gedaan, dus er is genoeg expertise. De klus is niet echt geschikt voor kleine kinderen, het beste is eind basisschool. Doordat de bomen worden onderhouden, gaan ze niet scheuren.

Het is een klus van om en om, zodat de vogels en insecten de kans krijgen om een geschikte plaats te kunnen blijven vinden. Doordat regelmatig bomen worden omgeknaagd door bevers, moeten er ook weer nieuwe bomen geplant worden. Aanmelden kan via de site van Natuurwerkdag.

Klussen in Voedselbos Eemvallei
Op zaterdag 2 november van 10.00 tot 16.00 uur worden verschillende Voedselbos-planten aangeplant in het Voedselbos Eemvallei. Waarschijnlijk zullen voornamelijk bessen aangeplant worden.

Hierbij wordt gevraagd om zelf laarzen of wandelschoenen en werkhandschoenen mee te nemen en tevens – als men die heeft – een spade. Men start om 9.30 uur met koffie en thee, waarna er uitleg is om 10.00 uur en de start van werkzaamheden. De lunch wordt om 12.30 uur aangeboden. Men kan zich inschrijven via de pagina van Natuurwerkdag.

Bosrank bestrijden Waterlandse Bos
Een volgende klus op zaterdag 2 november – tijd 10.00 tot 13.00 uur – is het bestrijden en verwijderen van de bosrank in het Waterlandse Bos. De bosrank is een zogenaamde invasieve plant, die – volgens de boswachter van Staatsbosbeheer – de inheemse flora bedreigt. 

Daarbij kan de bosrank ook snel groeien, waardoor andere vegetatie overwoekerd wordt. Dit leidt dan weer tot verminderde biodiversiteit. Door de verwijdering van de bosrank, krijgt de inheemse flora meer ruimte en licht om te groeien. Dit draagt bij aan een beter functionerend ecosysteem, dat een betere weerbaarheid ontwikkelt tegen ziektes en plagen.   

Het materiaal – zoals een takkenschaar en een snoeizaag – wordt verzorgd door Staatsbosbeheer. Het advies is om zelf laarzen of werkschoenen en – handschoenen mee te nemen. De start is om 10.00 uur met koffie of thee en om 13.00 uur wordt afgesloten met een warme kop soep. De aanmelding verloopt via de pagina van Natuurwerkdag.  

(Bronnen: Natuurwerkdag, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 24.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights