Lelystad Airport en omgeving (© gem Lelystad)

De eigenaar van Lelystad Airport – Schiphol Group – heeft laten weten aan landelijke media dat ze ‘niets ziet’ in het openhouden van Lelystad Airport alleen voor zogenaamde General Aviation. Zo vindt Schiphol Group het ‘geen optie’ om de vlieghaven in Lelystad open te houden voor sportvliegtuigen, opleidingen, zakelijk vliegverkeer en medische vluchten.

Brief aan het kabinet
Opvallend is dat het nieuws vandaag naar buiten komt, onder meer richting RTL Nieuws, terwijl de gegevens komen uit een brief van Schiphol Group aan het kabinet die in mei reeds is verstuurd. Er wordt in de brief gesproken over ‘economisch niet verantwoord’.    

In Den Haag hebben de 4 coalitiepartijen in het regeerakkoord laten vastleggen dat in 2025 een besluit genomen wordt over Lelystad Airport. In de Tweede Kamer, ook daarbuiten, zijn veel partijen die het niet eens zijn met een mogelijke opening.

Meerderheid is er nog niet
Men verwacht dat door de opening van Lelystad Airport een toename aan geluidshinder zal opleveren. In het kabinet zouden de PVV en de VVD voorstander zijn van opening, maar in de Kamer is geen meerderheid te vinden voor verplaatsing van vluchten.  

Dit gaat over de verplaatsing van vakantievluchten van Schiphol naar Lelystad Airport. In de coalitie zouden NSC en BBB sterk tegen de opening van de vlieghaven in de polder zijn voor commercieel verkeer.   

Druk op kabinet
Verschillende media hebben gemeld dat al tijdens de formatie van het kabinet door Schiphol druk uitgeoefend is om de opening van Lelystad Airport door te laten gaan. Schiphol zou niet veel langer verlies willen maken op de vlieghaven.

Het verlies was ondertussen opgelopen van 8.7 miljoen euro in 2022 naar 10 miljoen euro in 2023. Schiphol Group heeft laten weten dat de brief geen pressiemiddel was, maar meer bedoeld om informatie te verstrekken aan het nieuwe kabinet.

Daarnaast zou Lelystad Airport klaar zijn voor commerciële burgerluchtvaart en klaar in het kader van verdeling van vliegverkeer. Bij de locatie van Lelystad zouden minder mensen last hebben van vliegverkeer.

(Bronnen: RTL NIeuws, Up in the Sky) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 23.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights