Isala en St Jansdal werken nauw samen om interventieradiologie in beide ziekenhuizen aan te bieden. Dit is goed nieuws voor patiënten. Deze specialistische zorg is hierdoor zowel op afspraak als in noodgevallen beschikbaar in de regio.
Bij interventieradiologie worden ingrepen gedaan met behulp van röntgen, echo of CT. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij acute bloedingen of bij de behandeling van tumoren. In plaats van grote operaties maakt de interventieradioloog een klein gaatje in de huid. Via de slagader in de lies kan een bloeding worden gestopt of tumoren worden weggebrand. Deze behandelingen zijn minder belastend en patiënten herstellen sneller.
Situatie
‘Bij het St Jansdal in Harderwijk zijn door een tekort aan personeel geen interventieradiologen meer,’ vertelt Dorus Fennis, voorzitter van de coöperatie medische staf. ‘Wij zijn daarom op zoek gegaan naar een samenwerkingspartner om deze zorg wel voor onze patiënten aan te kunnen blijven bieden. Wij zijn erg blij dat dit is gelukt met het Isala’.
Dankzij de gemaakte afspraken met Isala zijn er nu 2,5 dag per week interventieradiologen bij ons op locatie. Bij spoedgevallen worden patiënten naar Zwolle gebracht. Beide ziekenhuizen werken al een jaar op deze manier samen.
Op donderdag 17 oktober is de samenwerking officieel geworden met een zakelijke overeenkomst, met de bedoeling om er een vruchtbare samenwerking van te maken voor de lange termijn.
Patiënten geholpen
Interventieradioloog van Isala Fons Potters was nauw betrokken bij de samenwerking. ‘Het is mooi dat we samen patiënten kunnen helpen, op locatie maar ook bij spoed, bijvoorbeeld bij ernstige bloedingen door een ongeluk.
We hebben het afgelopen jaar al bijna twintig spoedpatiënten van St Jansdal behandeld. Patiënten worden dan eerst in Harderwijk gestabiliseerd en daarna naar Zwolle gebracht. De samenwerking is er op gericht dat iemand ook snel weer terug kan naar Harderwijk.’
Extra dimensie
De samenwerking met de interventieradiologen loopt op een prettige wijze. De interventieradiologen bieden een breed scala van procedures aan, zowel vasculair als non-vasculair.
Dorus Fennis: ‘We zijn nu aan het kijken of in de toekomst de soorten procedures kunnen worden uitgebreid en we zo meer patiënten met verschillende soorten aandoeningen kunnen behandelen. Uiteindelijk is hierbij het gehele ziekenhuis gebaat en geeft dit een extra dimensie aan de patiëntenzorg binnen St Jansdal.’
Pionieren
Zorg uitleveren aan een ander ziekenhuis is misschien wel de toekomst, maar is in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Potters: ‘Je bent als ziekenhuizen aan het pionieren. Je komt als zorgverlener niet zomaar binnen in een ander ziekenhuis.
Je gaat het hele proces door als nieuwe medewerker. Je moet wennen aan de werkwijze van een nieuw ziekenhuis, inclusief protocollen, apparatuur en personeel. Je trekt een andere doktersjas aan en staat ineens ’s ochtend in de file. Maar het is het waard.
Het mooie is dat er door de samenwerking ook een kundig team laboranten in Harderwijk het werk blijft doen waarvan zij gemotiveerd raken. Allemaal goed voor de zorg. En gelukkig zijn we als groep behoorlijk snel gewend geraakt aan het werken in Harderwijk.’
(Bron: Ziekenhuis St Jansdal)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 22.10.2024