De provincie Flevoland laat op haar site weten dat men vanaf eind november een groot aantal populieren gaat kappen. Volgens de provinciale site is er een onderzoek gedaan en daaruit zou zijn gekomen dat de bomen een gevaar voor het verkeer vormen, omdat er onverwacht grote takken kunnen afbreken. De provincie is van mening dat de bomen daarom gekapt moeten worden.
Bomen in Almere
Daarnaast heeft de provincie laten weten dat de populieren te groot zijn en dat ze aan het einde van hun levensduur zouden zitten. Men heeft gemeld dat er een herplanting zal volgen, maar dan pas in het najaar 2025 – 2026.
Nu is het opvallend te noemen dat bomen in Almere door de provincie gekapt zouden worden. De Stichting De Groene Mantelzorger heeft de provincie om opheldering gevraagd en meer informatie over de kap van de populieren.
Bewoners beter informeren
Op de site van Almere is niet veel te vinden over de kap van de populieren van de Tussenring. Eerder – juli 2011 – heeft de fractie van de ChristenUnie aangekaart dat de gemeente de burgers beter moet informeren over de kap van bomen.
De fractie gaf aan dat er vaak emotionele verhalen in de media kwamen wanneer ergens in de stad bomen worden gekapt. Er werden toen wat voorbeelden genoemd, zoals een bos bij de Hanzeweg, een 100-tal bomen langs de Menuetstraat en rijen hoge populieren langs de Spoordreef én de Tussenring.
Bomen zijn waardevol
De gemeente Almere schrijft op haar site over het onderhoud aan bomen. De gemeente zegt daar dat bomen waardevol zijn voor Almere, die zorgen voor een groene buurt en een belangrijke voedselbron zijn voor vogels en insecten.
Dat Almere zo groen is, wordt gezien als een van haar mooiste kwaliteiten en dat wil de gemeente zo houden. De stad heeft zo’n 100.000 bomen die regelmatig gecontroleerd en gesnoeid worden. Dit in het kader van de veiligheid van de omgeving én de gezondheid van de bomen.
Indien een boom ziek of erg aangetast is, wordt deze verwijderd. De vraag is of dit van toepassing is bij de populieren van de Tussenring. Tussen mei en september 2024 is een kwart van de bomen gecontroleerd.
Bomen snoeien
Op het moment dat het adviesbureau van de gemeente het advies geeft om te snoeien, worden de bomen gesnoeid. Bomen die gevaar zouden kunnen geven, worden sneller gesnoeid dan andere bomen. Bij een boom op een grasveld hoeft het niet zo snel.
Daarbij komt dat de gemeente een nieuwe snoeimethode heeft, vooral toegepast bij oude bomen, de zogenaamde breuksnoei. Hierbij wordt een kleine insnede aangebracht waarna de tak gecontroleerd wordt afgebroken, eigenlijk op een natuurlijke manier.
Het lijkt er op dat een storm langs de bomen is geraasd, waarbij takken worden afgebroken. Hierdoor ontstaan holtes, scheuren en gaten in de bast, voor bijvoorbeeld vogels, vleermuizen en insecten.
Normaal snoeiwerk zorgt voor een recht snoeivlak, waarbij geen holtes ontstaan. Dit heeft dus weinig ecologische meerwaarde. Stichting De Groene Mantelzorger vraagt zich af of dat het bij de populieren ook mogelijk zou kunnen zijn of dat de bomen verplaatst zouden kunnen worden.
Een jaar geleden werd een artikel in Trouw geplaatst ‘Hoe populieren zonder gevaar waardevol oud kunnen worden’. Aangegeven werd dat duizenden populieren gekapt worden, wat helemaal niet nodig is. De bomen kunnen gespaard worden door de techniek van breuksnoei.
(Bronnen: Provincie Flevoland, Gemeente Almere, Almere Deze Week, Partij voor de Dieren, WUR, Groen Kennisnet, Trouw)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 21.10.2024