In tientallen Nederlandse steden, waaronder alle provinciehoofdsteden, zijn standbeelden voorzien van blinddoeken. In Lelystad zijn dat De Zeemeermin voor de koploper, Ariadne aan de Saerdam aan het het water, het bankje in de Atol en de persoon voor het Provinciehuis. Hiermee roepen Scientist Rebellion en Extinction Rebellion de provincies op tot beter klimaatbeleid en klimaatrechtvaardigheid. De maandelijkse actie, ‘Statue Sunday’, waarbij wereldwijd iconische standbeelden worden geblinddoekt, benadrukt de oproep aan gedeputeerden om de wetenschap niet langer te negeren.
Met hun actie slaan de wetenschappers – opnieuw – alarm omdat de overheid geen adequate maatregelen neemt tegen de klimaatcrisis. Zij roepen deze keer vooral de provinciebesturen op de ‘inconvenient truth’ die de wetenschap belicht onder ogen te zien en rigoureuze maatregelen te nemen: eerlijk zijn over de klimaatcrisis, een daarbij passend ambitieus klimaatbeleid hanteren en het verminderen van het aandeel van landgebruik door de intensieve landbouw.
Klimaatverandering duidelijker dan ooit
De wetenschappers verwijzen daarmee naar het internationaal klimaatrapport van 8 oktober jl. dat de situatie wederom pijnlijk duidelijk maakt: “Onze aarde koerst af op een opwarming van 2,7 graden. Wereldwijd zijn er al desastreuze gevolgen van de klimaatcrisis.
De mens heeft de planeet nu in klimatologische omstandigheden gebracht die wij of onze prehistorische verwanten nog nooit hebben meegemaakt”, aldus Marjan Smeulders, woordvoerder namens Scientist Rebellion.
Het rapport beschrijft onder meer 16 klimaatrampen die het afgelopen jaar wereldwijd werden veroorzaakt door de klimaatcrisis. Bij deze rampen kwamen minstens 3.750 mensen om en werden meer dan 5,5 miljoen mensen getroffen.
Deze gevaarlijke effecten van de klimaatcrisis vereisen een rigoureuze wereldwijde aanpak. Dat is al tientallen jaren duidelijk. En toch werden er afgelopen jaar meer fossiele brandstoffen verbruikt dan ooit en was de uitstoot van broeikasgassen niet eerder zo hoog. Ook de ontbossing nam juist verder toe in het afgelopen jaar.
Belangrijke invloed van provincies
Scientist Rebellion (SR) en Extinction Rebellion (XR) spreken met hun blinddoekactie deze keer vooral ook provinciale bestuurders aan. Provincies spelen immers een belangrijke rol in het Nederlandse klimaatbeleid, want provinciebesturen bepalen welke bestemming grond krijgt.
Dat de verdeling scheef ligt, tonen de cijfers aan: In Nederland wordt maar liefst 60% van al het land gebruikt voor landbouw. Dat is ruim 2x zoveel als het landgebruik voor bebouwing, en zelfs 3x zoveel als er beschikbaar is voor natuur.
In de provincie Flevoland zijn de cijfers weinig anders; ruim 63% van het land wordt gebruikt voor de landbouw en maar 18% is natuur. Van die 1.8 miljoen hectare landbouwgrond gebruikt Nederland bijna 70% voor dierlijke productie: vlees en zuivel.
De intensieve veeteelt gebruikt dus onevenredig veel grond en stoot daarmee veel broeikasgassen uit die de opwarming van de aarde versnellen. Daarnaast legt de intensieve veeteelt een grote druk op de milieukwaliteit en de biodiversiteit.
Van alle zoogdieren op aarde bestaat 67% uit vee, en slechts 4% uit wilde dieren, terwijl biodiversiteit van cruciaal belang is voor de gezondheid van de planeet en de mensheid. Als een groot deel van het land dat nu voor intensieve landbouw wordt gebruikt vrijkomt, levert dat ruimte voor natuur, klimaat en biodiversiteit op.
SR en XR roepen provinciebesturen daarom op eerlijk te zijn over de klimaatcrisis en een daarbij passend ambitieus klimaatbeleid te hanteren. Daarbij hoort het verminderen van het aandeel van landgebruik door de intensieve landbouw.
Scientist Rebellion
Scientist Rebellion is een internationale beweging van wetenschappers die zich grote zorgen maken over de klimaat- en ecologische crisis en die met burgerlijke ongehoorzaamheid van wetenschappers broodnodige klimaatactie willen helpen bewerkstelligen.
SR roept op tot klimaatrechtvaardigheid en een snelle transitie naar een duurzamere en eerlijkere wereld. Maandelijks organiseert SR ‘Statue Sunday’, een actie waarin wetenschappers wereldwijd iconische standbeelden blinddoeken. Hiermee eisen zij dat politici niet wegkijken voor de wetenschap.
Extinction Rebellion
XR is een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het leven op aarde te behouden. Rebellen van XR zetten druk op overheden en bedrijven — met vreedzame, creatieve en ontregelende acties — om te zorgen dat deze in actie komen tegen de klimaat- en ecologische crisis.
Sinds haar oprichting in 2018 is XR een van de snelst groeiende burgerbewegingen ter wereld. Zij brengt gewone mensen, uit alle delen van het land en van alle leeftijden, bij elkaar. In Nederland maakt een grote meerderheid zich zorgen over het leven van huidige en toekomstige generaties. Deze tendens is terug te zien in de beweging; iedere maand zijn er meer lokale XR-groepen actief.
(Bron: Persbericht XR Flevoland)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 20.10.2024