Fontein (© Rudy and Peter Skitterians via Pixabay)

Zo’n week geleden kwam een persbericht van de gemeente Almere over de Begroting Almere 2025. De gemeente liet weten dat men de financiële situatie op orde wil brengen en tevens oog houdt voor een sociaal en gezond Almere. Het college heeft dit als uitgangspunt van de begroting 2025 gemeld die ze op 10 oktober heeft aangeboden aan de gemeenteraad.  

Moeilijke keuzes
Om de inkomsten en uitgaven van de gemeente in balans te brengen, moet het college scherpe, maar soms ook moeilijke keuzes maken. Daarnaast moet er door de gemeente geld vrijgemaakt worden voor een aantal zaken. 

Hierbij moet men denken aan geld voor veiligheid, armoedebestrijding, het toegankelijk maken van de openbare ruimte en investeringen in maatschappelijke voorzieningen zoals Cultuurhuis Almere Buiten.

Almere wil in 2028 een structureel begrotingsevenwicht hebben, waardoor nu een afgewogen pakket aan financiële maatregelen in de begroting worden doorgevoerd. Het gaat om 14 miljoen euro aan structurele bezuinigingen en 11,4 miljoen euro aan belastingverhoging.

Kostenbesparend
Om de kosten te kunnen besparen, zal de gemeente 4 fonteinen in de stad (tijdelijk) uitzetten. Volgens de gegevens van de begroting 2025 – 2028 zou het gaan om de fonteinen van het Globeplein, de Grote Markt, het Kemphaanpad en bij Markt Haven.  

Deze 4 fonteinen worden uitgezet, omdat ze te veel kosten volgens de gemeente. Volgens berichten zou de gemeente op deze manier 40.000 euro op het totale budget van de fonteinen van 88.000 euro besparen.

Weghalen gaat de gemeente niet doen, omdat dit nog meer geld gaat kosten. Men heeft laten weten, dat als er weer geld is (gevonden), de fonteinen weer aangezet kunnen worden.

Het is nog niet duidelijk wat de risico’s van het stilzetten op de veiligheid en de gezondheid van mens en natuur zullen zijn. De andere 4 fonteinen worden niet stopgezet.

(Bronnen: 1Almere, Omroep Flevoland, almere.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights