Bomenkap (© Kerstin Riemer via Pixabay)

HEINO – Volgens de site Monumenten is – een gedeelte van – het Landgoed de Vlaminckhorst in het Overijsselse Heino een Rijksmonument. Men spreekt over een jachthuis, een boerderij, een park en een boerenerf. De huidige bewoners hebben het Landgoed in 2015 gekocht en weer in oude, originele staat hersteld. 

Tientallen bomen gekapt 
Deze week kwamen de regionale media met het bericht dat de hoofdlaan van het Landgoed Vlaminckhorstweg kaal was, daar waar eerst vele bomen hebben gestaan. Omwonenden hebben onmiddellijk vragen gesteld, waardoor de kap meteen werd stilgelegd. Maar een flink aantal bomen was al gekapt.  

Het gebied van het Landgoed is geliefd bij omwonenden en natuurliefhebbers, waarbij de volwassenen er op het gemakkie kunnen wandelen, kinderen de natuur leren ontdekken en anderen weer genieten van het groen. Het is een mooi stukje natuur voor iedereen, het oude landgoedbos. 
Maar voor een deel is daar nu een einde aan gekomen, daar men flink de bijl heeft gehanteerd. Er wordt gesproken in de regionale media van een flinke bomenkap. Volgens de gegevens zou het ‘rotte hout’ veiligheidsrisico’s opleveren. 

Het probleem zit wel wat dieper. In 2023 heeft in een lokaal krantje een klein artikeltje gestaan over de mogelijke kap, waardoor omwonenden de provincie om opheldering hebben gevraagd. Daar is het antwoord gegeven dat men zich geen zorgen hoefde te maken, omdat er een aantal vergunningen nog aangevraagd moesten worden. Dit zou nog wel een tijd duren waardoor er geen sprake was van een kap, althans voorlopig niet. 

Maar dat schijnt nu dus aangepast te zijn, daar de omwonenden de kettingzagen hebben kunnen horen. Deze mensen zijn niet echt blij met deze werkzaamheden. Daarom heeft de woordvoerder van de provincie Overijssel de kap stilgelegd. Daarnaast wil de provincie ook weten of alles wel volgens de afgesproken procedures en regels is gegaan. Dit is niet omdat de provincie twijfelt, maar meer omdat de buurtbewoners verontwaardigd hebben gereageerd. Daarom gaat men na of de vergunningen wel terecht zijn afgegeven.    

Daarnaast heeft de woordvoerder van de provincie laten weten dat de bewoners zich geen zorgen hoeven te maken over een leeg gekapt gebied. In het najaar worden nieuwe bomen geplant. De vraag is of de woordvoerder van de provincie wel weet dat het zo’n 20 à 40 jaar duurt, voordat er weer volwassen bomen staan. 

En ook hier draait het verhaal weer om de Amerikaanse eiken, deze komen niet meer terug. Hiervoor worden zomereiken geplant en ook de provincie Overijssel is van mening dat deze laatste eik een inlandse eik is, het meest voorkomt in Nederland en thuishoort in het Nederlandse landschap. Het lijkt er steeds vaker op dat de Nederlandse gemeenten, provincies en natuurorganisaties van de Amerikaanse eik af willen, ondanks dat de boom al jaren in Nederland aanwezig is en juist in het buitenland (weer) wordt geplant om de klimaatverandering tegen te gaan. 

(Bronnen: Monumenten, De Stentor)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights