Drone met camera (© evhenii_Putiata via Pixabay)

Staatsbosbeheer heeft voor de eerste keer een proef gedaan met drones om de Grote Grazers te tellen in de Oostvaardersplassen. Elk jaar wordt de bekende ‘helikoptertelling’ uitgevoerd om de Grote Grazers – Staatsbosbeheer bedoelt hier de herten, runderen en paarden mee – te kunnen tellen en in kaart te brengen.

Trends in aantallen
Staatsbosbeheer heeft de tellingen steeds op dezelfde manier uitgevoerd, waardoor trends in de aantallen dieren vastgesteld konden worden. Daarentegen was het niet echt makkelijk om de exacte aantallen dieren te tellen. 

Dit kan onder meer gebeuren doordat men vliegt in zogenaamde ‘stroken’ waardoor er altijd de kans is dat men dieren dubbel telt. Tenslotte bewegen de dieren en blijven niet stilstaan tot men uitgeteld is.

Daarnaast is het vaak moeilijk om de herten in het moerasgebied te tellen, daar ze ook vaak in de dichte rietvegetatie verblijven. Daarom moest de natuurorganisatie op zoek naar alternatieve manieren om de dieren precies in kaart te brengen.  

Inzet van drones
De mogelijkheid is tot voor kort aanwezig geweest dat men teveel of te weinig dieren heeft geteld. Eerder had men nagedacht over de inzet van drones en dat heeft men dit jaar voor de eerste keer opgezet. 

Voor de normale helikoptertellingen heeft men eerst de drones over het gebied laten vliegen. Hiervoor is de hulp van Defensie ingeroepen om te ondersteunen bij de tellingen van de Grote Grazers.

Voor Defensie en voor Staatsbosbeheer is de inzet van drones bedoeld geweest als proef om te onderzoeken of met drones de dieren beter te tellen zijn dan met een helikopter. Bij het slagen van de proef wordt het alternatief serieus overwogen voor toekomstige tellingen.

Defensie drones
De drones van Defensie hebben de mogelijkheid om films te maken van het gebied en waarmee ook warmtebeelden gemaakt kunnen worden. In het begin van het jaar is de juiste vlieghoogte onderzocht om de Grote Grazers goed te kunnen zien.  

Volgens Staatsbosbeheer heeft men 3 keer geteld, waarbij met 2 drones naast elkaar in stroken is gevlogen. Hierdoor heeft men overlappende gebieden vastgelegd op beeld en heeft men gekeken om dubbeltellingen te voorkomen.

De bedoeling is dat de beelden van de drones naast de helikopterfoto’s worden gelegd, die nu in de komende maanden worden gebruikt om de overeenkomsten en de verschillen te analyseren.

Staatsbosbeheer gaat ervan uit dat de gegevens – eventueel aangevuld met foto’s en beelden – gepubliceerd kunnen worden in het Jaarverslag Oostvaardersplassen 2024, wat begin 2025 uitgebracht gaat worden.  

(Bron: Nieuwsbrief Staatsbosbeheer, Boswachter Blog) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights