Reuzenberenklauw (© Mabel Amber, via Pixabay)

Eerder werd al melding gemaakt van de bespreking van het Beleidskader Groen 2024 met de titel ‘Beheer en onderhoud openbaar groen’ in de gemeenteraad. Het onderwerp is al een aantal keer op de agenda van de raad geplaatst, zo ook op 10 oktober en 17 oktober. Het document wil de gemeente gebruiken om het onderhoud en het beheer van het openbaar groen in Almere in te richten.

Stad is aan het verpauperen
Voor de Politieke Markt van 17 oktober hadden de fracties van PVV, Almere Partij, Forum voor Democratie en de VVD een agendavoorstel ingediend, met als onderwerp ‘De stad is aan het verpauperen; ingrijpen vereist’. 

Volgens de 4 fracties zijn er veel klachten ontvangen over het groenonderhoud in Almere. Tevens heeft men aangegeven dat het huidige maaibeleid volgens de indieners kan leiden tot verpaupering, gevaarlijke situaties en een toename van bermbranden.

Daarnaast hebben de fracties aangedragen dat de Reuzenberenklauw zich snel verspreidt en een risico vormt voor de gezondheid. Dieren lopen verwondingen op door grasaren en onder de inwoners neemt de hooikoorts toe.

Tenslotte neemt het aantal gezondheidsrisico’s toe door de groeiende hoeveelheid zwerfafval. Volgens de fracties kan uitstel van het onderhoud de situatie alleen maar verergeren, zeker voor de kwetsbare groepen.  

De 4 fracties hebben aan het college gevraagd waarom het nieuwe maaibeleid duurder is, terwijl de stad Almere achteruitgaat. Daarom willen ze een gesprek met het college over verbeteringen in het onderhoud en de veiligheid in de stad.   

Ecologisch maaien
De gemeentelijke site heeft een artikel besteed aan ‘Gras’ en maaien, waarin wordt aangegeven dat de gemeente het gras op veel plaatsen langer laat groeien. Volgens de gemeente hoort hoger gras bij een gezonde en groene stad. 

Op plaatsen komt het gras in de stad niet hoger dan de enkel, op andere plekken bijna tot de heup. Eerder hield de gemeente het gras vrij kort, maar dat is niet het beste voor de natuur. Laag gras is nodig voor activiteiten en hoog gras voor insecten en om water vast te houden.

Verdeeld in de raad
In de gemeenteraad zijn voorstanders en tegenstanders van ecologisch maaien te vinden, die vooral de hakken in het zand hebben gezet. Men zou zelfs de politiek als scheidslijn kunnen zien, waarbij ‘rechts’ voor een strak maaibeleid is en ‘links’ voor ecologisch maaien.   

Volgens de 4 fracties – oppositiepartijen – hebben veel mensen klachten ingediend over het hoge gras en onkruid in Almere. Volgens de fractie had dit te maken met te hoge investeringen in elektrische maaimachines, waardoor er bezuinigd is op personeel en dus minder gemaaid is.

Maar de coalitie verwees naar een onderzoek van de gemeente waaruit naar voren kwam dat de meeste inwoners tevreden zijn over het groenonderhoud. Ook wethouder Jesse Luijendijk is trots op de stand van zaken over een stad die meer buitenruimte heeft dan andere gemeenten. 

(Bronnen: Gemeente Almere, Gemeenteraad Almere, Omroep Almere, Omroep Flevoland, almere.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 18.10.2024 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights