GOES – Volgens de gemeentelijke site is Goes een groene gemeente en vanaf het najaar gaat de gemeente ruim 260 nieuwe bomen planten in de wijk Goese Polder. Hierbij moet men denken aan essen, iepen en esdoorns. Maar voor die tijd worden eerst verschillende bomen en boomstronken verwijderd, omdat – volgens de gemeente – de bomen een slechte conditie hebben of niet sterk genoeg zijn.
Bomen zijn belangrijk
De gemeentelijke site geeft aan dat bomen van belang zijn voor een gezonde woon- en leefomgeving, doordat de bomen vogels, vlinders en insecten aantrekken en water opvangen. Daarnaast geven ze schaduw, waardoor het minder warm wordt in de straat. In de wijk Goese Polder is ruimte om verschillende soorten nieuwe bomen te planten. De gemeente geeft hierbij aan dat het gaat om essen, iepen en esdoorns, die hier van nature voorkomen, goed zijn voor de biodiversiteit en oud kunnen worden. Waarschijnlijk bedoelt Goes met het woordje ‘hier’ Nederland.
Maar voordat de nieuwe bomen geplant kunnen worden, worden eerst 54 bomen gerooid en de regionale media geven aan dat binnen deze groep ook beeldbepalende bomen horen. Onder meer zou het gaan om 11 beeldbepalende populieren aan het Troelstrapad. Deze bomen moeten volgens de gemeente verdwijnen omdat ze ‘overlast’ veroorzaken op het fietspad. Dit zou betekenen dat het pad omhoog gedrukt wordt. Er worden nieuwe bomen geplant, iets verder van het fietspad.
Bij het planten van de nieuwe bomen kijkt de gemeente naar de beste plaatsen om nieuwe bomen te planten, onder meer wat verder van een stoep of weg of daar waar geen kabels en leidingen liggen. Hierdoor krijgen de bomen meer ruimte om goed en gezond te groeien in hun leven. De gemeente noemt dit een duurzame groeiplaats.
De 11 populieren die weggehaald worden aan het Troelstrapad zorgen – volgens de gemeente – voor een bijzonder en mooi straatbeeld. De lokale media hebben dit ook genoemd met de naam beeldbepalend.
Maar doordat de wortels van deze beeldbepalende bomen het fietspad omhoog drukken, moeten ze verdwijnen. Er ontstaan hobbels en scheuren in de weg, wat onveilige situaties kunnen opleveren. Niet duidelijk is geworden of de gemeente heeft gekeken naar alternatieven om de populieren te verplaatsen, desnoods na een plaats iets verder van het fietspad. Het is te hopen dat de gemeente beseft dat nieuwe bomen 20 à 40 jaar de tijd nodig hebben om als volwassen boom de functies te kunnen uitvoeren waar ze voor nodig zijn.
Tevens geeft de gemeente Goes aan dat men zuinig is op de bomen en ze goed verzorgt, waarbij ze regelmatig gecontroleerd worden op veiligheid en conditie. Indien nodig, worden de bomen gesnoeid. Het lijkt erop dat de ‘veiligheid’ geldt voor de omgeving en ‘conditie’ voor de boom. Bij veiligheid kan men ook bekijken of een boom verplaatst kan worden.
Volgens Goes moeten 54 bomen en 26 boomstronken in de wijk worden weggehaald, wegens een ‘slechte conditie’ of ze zijn niet sterk genoeg. Daardoor zouden ze te gevaarlijk zijn of kunnen ze niet meer goed verder groeien.
De gemeente heeft deze week een inloopavond georganiseerd, waar tekst en uitleg is gegeven. De vraag is nu of het druk is geweest. Tevens heeft de gemeente Goes een kaart op haar site staan waar men kan zien waar bomen weggehaald worden en waar weer nieuwe bomen geplant worden. In week 45 worden de werkzaamheden gestart voor het weghalen van de bomen en boomstronken, waarna in het komende plantseizoen (november – maart) de nieuwe bomen worden geplant.
(Bronnen: Gemeente Goes, BN de Stem)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 18.10.2024