Kinderen sport (© Victoria via Pixabay)

In oktober 2021 wist de regionale media nog te melden dat het de ‘Week Almere tegen Armoede ‘ was, wat op dat moment een idee was van de gemeente. Het was een aanloop naar de Wereld Armoede Dag. Volgens een bericht wilde in dat jaar de gemeente Almere kenbaar maken wat ze deed om de armoede tegen te gaan en de inwoners bewust te maken van het bestaan van armoede in de stad.

Week tegen de Armoede
Vandaag – 14 oktober – is de Week tegen de Armoede 2024 begonnen en het is oorverdovend stil als het gaat over armoede in Almere. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft laten weten dat het juist in deze week belangrijk is om armoede zichtbaar te maken. 

Daarnaast is het van groot belang om te onderstrepen wat er gedaan wordt op het gebied van de aanpak van armoede. Ellen Donkers van NJi geeft aan dat het bekend is dat armoede grote gevolgen heeft voor kinderen.  

Armoede maakt de leefwereld van kinderen kleiner, waarbij ze meestal van huis naar school gaan en terug, terwijl anderen kinderen naar een sportvereniging gaan of naar het museum of misschien wel de bioscoop.  

Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat ouders in armoede stress hebben over wat ze wel en niet kunnen betalen. Dit is voelbaar door de kinderen, wat weer invloed heeft op het gedrag, schoolprestaties en zelfs op de gezondheid.

Almeerse Alliantie Kinderarmoede
Volgens de gemeentelijke site groeit 1 op de 7 kinderen in Almere op in armoede. Daarom is de gemeente in 2019 gestart met de Almeerse Alliantie Kinderarmoede. Ondertussen hebben zich reeds verschillende partijen aangesloten en er is nog ruimte om zich aan te sluiten.

De Alliantie Kinderarmoede is een netwerk van publieke en private partijen dat een eind wil maken aan kinderarmoede in Nederland. In het netwerk worden organisaties samengebracht uit de samenleving om oplossingen te vinden voor de aanpak van kinderarmoede.   

Wereldarmoededag is dit jaar op 17 oktober en is dé wereldwijde dag voor de uitroeiing van armoede. In de week van 14 tot en met 18 oktober vinden door het hele land activiteiten plaats. Aandacht voor armoede is van groot belang.  

Gratis activiteiten
In het kader van de Week tegen de Armoede worden er in Almere op vrijdag 18 oktober gratis activiteiten georganiseerd. Onder meer zijn er op een aantal locaties in de stad activiteiten die worden aangeboden door Almeerse buurtsportteams van Talent in Opleiding en Sportprofessional. 

Daarnaast is er de mogelijkheid om kennis te maken met coördinatoren van organisaties als Als ik later Groot Ben en het Jeugdfonds Sport en Cultuur Almere. Ze leggen uit over de sport- en cultuuractiviteiten, ook als men wat minder geld heeft.

Op het Stadhuisplein zijn er vrijdag van 14.30 tot 16.30 uur activiteiten, onder andere basketball. Een Brassband zal een deuntje spelen op het Globelplein in Almere Buiten. Het is een kwestie om te kijken waar men leuke sport- of cultuuractiviteiten kan vinden.  

(Bronnen: Omroep Flevoland, Nederlands Jeugdinstituut, Almeerse Alliantie Kinderarmoede, Alliantie Kinderarmoede, Almere Deze Week) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 14.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights