Onderstation (© Th G via Pixabay)

Enkele maanden geleden werd duidelijk dat Liander een nieuw regelstation wil bouwen op een perceel bij de kruising Binnenhavenweg en Zuigerplasdreef in Lelystad. Hierdoor zou er meer capaciteit komen en het nieuwe station zou geplaatst worden in de buurt van het station wat er al staat. Hierdoor moet er genoeg spanning op het elektriciteitsnet van Lelystad blijven.

Kappen bomen
Ondertussen is er onrust ontstaan onder inwoners van de stad en in de politiek. De fractie van de PVV heeft vragen gesteld over het kappen van bomen van een stuk bos achter de Zuiderzeewijk, bij de genoemde kruising. 

Het college heeft echter laten weten dat (eventueel) verzet tegen het kappen op dit moment voorbarig zou zijn. Inderdaad wil de gemeente Lelystad een stuk grond verkopen aan Liander om er een nieuw regelstation te kunnen bouwen.

Omwonenden zijn ondertussen in verzet gekomen, waardoor de fractie van de PVV in de gemeenteraad vragen heeft gesteld aan het college. Volgens het college is een verkeerde indruk ontstaan dat het hele bos gekapt zou worden.

Volledig perceel
Gezien Liander grond wil kopen, moest Lelystad een publicatie uit laten gaan met het volledige perceel. Volgens het college zou dit een wettelijke regel zijn, zodat andere partijen ook een kans zouden krijgen om de grond eventueel te kunnen kopen. 

Het college heeft nogmaals benadrukt dat zeker niet het hele bos gekapt gaat worden, zodat er een regelstation gebouwd kan worden. Daarbij komt dan nog dat Liander in gesprek moet met de omwonenden om duidelijk tekst en uitleg te geven.

Hieruit zou moeten komen dat er samen met de bewoners wordt gekeken waar het nieuwe regelstation moet gaan komen. Dan pas wordt het duidelijk hoeveel bomen het loodje moeten leggen en waar dat precies gaat gebeuren.  

Stadsbos
Tevens heeft het college gereageerd op de vragen dat het stukje bos stadsbos is, wat inhoudt dat bomen die gekapt worden binnen de stad gecompenseerd worden. Niet is vermeld dat de gemeente of Liander moet kijken of de bomen eventueel verplaatst kunnen worden. 

Daarnaast heeft Lelystad laten weten dat er genoeg afstand blijft tussen het regelstation en de woningen. Volgens de fractie van de PVV moet de verkoop worden uitgesteld tot het moment dat de omwonenden gerustgesteld zijn.

Maar het college is van mening dat de informatie die op tafel lag onjuist of onvolledig was. Het is nu aan Liander om te komen met duidelijke uitleg. Op het moment dat de zorgen en vragen zijn verwerkt, zal besloten worden tot eventuele grondverkoop.

Omwonenden hebben een petitie tegen de plannen opgesteld en rondgestuurd. Hierbij wordt vermeld dat de bewoners van de Zuiderzeewijk eerder op de barricade hebben gestaan voor dit stuk bos en dat gaat weer gebeuren.

(Bronnen: Radio Lelystad, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 14.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights