Aanleg weg (© gem Almere)

Een paar jaar is de gemeente Almere bezig met het maken van plannen voor een serieuze uitbreiding van de stad. Hierbij wordt gedacht – als nieuw te ontwikkelen stadsdeel – aan Almere Pampus dat gebruikt zal worden om de (mogelijke) vraag naar woningen tot aan 2050 op te vangen. Het is een plan voor de toekomst, maar bij zo’n omvangrijk plan moet men op tijd beginnen.

Besprekingen in de raad
Tijdens de behandeling bij de wegingstafel op 3 oktober heeft de gemeenteraad besloten om het onderwerp ter behandeling op de agenda te plaatsen, zodat men tijdens de vergadering van de raad op 10 oktober hierover kon spreken.

In verschillende fases van de planvorming heeft de gemeenteraad gesproken hoe de wijk er uit zou moeten zien. Hierbij valt te denken aan de hoeveelheid woningen, de inrichting van de wijk en de bereikbaarheid.

Ondertussen is het onderwerp besproken tijdens de Politieke Markt van 10 oktober, waarbij verschillende fracties vragen hebben gesteld. De wethouder heeft uitleg gegeven over het gesprek dat zou komen met het Rijk. Op 17 oktober gaat het debat in de raad verder.

Gesprek met het Rijk
Aangezien er een gesprek is met het Rijk – begin november – over de verdere ontwikkeling van Almere Pampus, heeft het college een aantal beslispunten aan de  raad voorgelegd. Deze punten zijn onder meer de financiering en de bereikbaarheid. 

Voor het college was het van groot belang te weten hoe de fracties denken over de plannen. Zo lag er ook de vraag hoe Pampus het best verbonden kan worden met de rest van de stad maar ook met de regio.

Met de antwoorden en keuzes van de gemeenteraad wil het college goede afspraken met het Rijk maken over de toekomst van Almere Pampus. De bedoeling is dat wethouder Paul Tang – Ruimtelijke Ontwikkeling – in gesprek gaat met het Rijk.  

In de gemeenteraad hebben een aantal fracties hun zorgen laten horen over de ontwikkelingen, onder meer wat de bouw van Pampus zal gaan doen met de rest van de stad, dat op dit moment genoeg problemen heeft die opgelost moeten worden.

Tevens waren er zorgen over de ontsluiting van Almere Pampus. In de raad werd aangegeven dat het vervoer binnen de wijk maar ook andere verbindingen niet voldoende zijn uitgewerkt, alhoewel de raad in 2022 zich hierover heeft uitgesproken.

Een zo’n verbinding is de verbinding door het IJmeer. Een aantal fracties ziet graag dat de IJmeerweg voor autoverkeer meegenomen wordt in de onderhandelingen. Echter, het blijkt dat zo’n autoweg veel druk legt op de natuur en de ruimte.    

(Bronnen: Gemeenteraad Almere, Almere Deze Week) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 13.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights