Heem van Selis (© Bomen Brigade Boxtel)

BOXTEL –  Volgens de gemeentelijke site van de gemeente Boxtel wordt aan de noordkant van Boxtel een nieuwe woonwijk ontwikkeld,  Heem van Selis, waar ongeveer 465 woningen worden gebouwd. Niet helemaal duidelijk te vinden is, wanneer men gestart is met het project, maar er lijken reeds woningen te koop te staan en gebouwd. Echter, het gaat meer om het groen van de wijk.  

Heem van Selis 
De lokale media hebben – achter een paywall – aangegeven dat als mensen door de nieuwbouwwijk Heem van Selis gaan, er nog niet veel groen tegenkomt, maar dat er verandering gaat komen. De gemeente Boxtel heeft gemeld dat er 500 bomen geplant gaan worden in de wijk. Ondertussen lijkt het dat tussen deze wijk en de wijk Munsel al wat boompjes zijn geplant. 

De gemeente Boxtel heeft gemeld dat in de komende 10 jaar het aantal woningen in de gemeente flink moet groeien, omdat iedereen een passende woning moet kunnen vinden. Dit gebeurt onder de naam ‘Boxtel Bouwt’ waarbij in de komende jaren ruim 1.000 nieuwe woningen gebouwd gaan worden. Hierbij is natuurlijk sprake van ‘duurzaam’ en ‘toekomstbestendig’, zo ook in Heem van Selis. 

Volgens de site van de ontwikkelaar is het mooie aan de wijk Heem van Selis de ligging in het groen, waarbij men vanuit de wijk over de weilanden van het Dommeldal kijkt. In de wijk wordt alleen verharding aangebracht waar het echt nodig is, want de sfeer moet zo groen mogelijk zijn. Hierdoor zal de slingerende Laan van Selis de enige grote hoofdweg van de wijk zijn. De andere straatjes sluiten hierop aan en midden in de wijk moet een park komen.  
Langs de snelweg A2 is een geluidscherm gesitueerd, wat nuttig moet zijn, maar ook functioneel groen moet hebben. De flinke begroeiing is niet alleen mooi voor het oog, maar helpt tegen fijnstof en is goed voor de biodiversiteit. Daarnaast komt er een ecologische bufferzone van zo’n 20 meter breed tussen de wijk en het geluidsscherm. 

In 2023 was al sprake van de inrichting van de wijk Heem van Selis. Om de wijk te kunnen realiseren is er veel overleg geweest met belangenorganisaties, mede gezien om complexe omgevingsfactoren de baas te kunnen. Hierbij valt te denken aan waterproblematiek, stikstofsaldering, dassencompensatie, hoge geluidsbelasting en natuuraanleg.   
In de documenten van het college zijn hier en daar wat gegevens te vinden over de wijk. Zo is er het document ‘Vaststellen bestemmingsplan Herziening Selissen’ (vergadering 12 maart) waar wordt gesproken over een aantal stroken openbare ruimte / groen die omgezet worden naar bestemming ‘Woongebied’. Maar echt veel is niet (duidelijk en snel) te vinden. 

In het artikel van 2023 – van Stedenbouw –  wordt melding gemaakt dat de woningen gemengde hagen en nestkasten voor vleermuizen, vogels en insecten krijgen. Gelukkig is de lokale afdeling van de Bomenbrigade actief betrokken geweest met de plannen. Dit heeft het resultaat opgeleverd dat oude bomen ingepast worden of verplaatst. Hier was al sprake van het feit dat de wijk evenveel nieuwe bomen zou krijgen als woningen. 

Over de bomen werd reeds gesproken in de regionale media in mei 2022. Er werd gemeld dat de inrichting van de wijk aangepast is na een gesprek tussen de Bomen Brigade Boxtel en de projectontwikkelaar. Hieruit is gekomen dat de Laan van Selis met een slinger om 7 monumentale eiken is aangelegd. Daarnaast werd bij de aanleg van een fietspad 2 grote beuken gespaard, naast dat er 2 grote linden en een aantal andere bomen zijn verplaatst. In dit artikel was reeds sprake van dat er uiteindelijk evenveel bomen als woningen zouden moeten komen, zo ongeveer 300.  
Bij het geluidsscherm zijn op dat moment ook 60 fruit- en notenbomen geplant en in het Dommeldal zo’n 15 zwarte populieren, 75 spillen en struweelhagen. 

(Bronnen: Brabants Centrum, Gemeente Boxtel, Van Wanrooij, Stedenbouw, Gemeenteraad Boxtel, BD, Transitie Boxtel) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 12.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights