Speelweide (© Natuurwerkdag)

Eerder deze week werd al melding gemaakt van de Nationale Werkdagen 2024, waarbij vele mensen met groene handen in Nederland aan de slag gaan om klussen te doen. Hierbij valt te denken aan snoeien, bollen planten, wilgen knotten maar ook schilderen van wat er gedaan moet worden. Tevens is het dé dag om samen aan de slag te gaan, te genieten van de frisse buitenlucht en om nieuwe mensen te leren kennen.

Natuurwerkdag Lelystad
Eerder was sprake van de werkzaamheden voor en in het Bultpark, maar op de site van Natuurwerkdag zijn nog meer plaatsen in Lelystad te vinden, waar wat gedaan moet worden. Een van die plaatsen is Lelystad Dop en Erwt prettuin. 

Op vrijdag 1 november van 10.30 tot 14.30 uur worden hier de werkzaamheden uitgevoerd en natuurlijk worden hier ook volwassen en kinderen uitgenodigd om lekker mee te doen. De opzet is om een bijenhotel te bouwen met blokjeshout.  

Hierin kunnen de kinderen gaten boren en rietstengels in bussen doen, waardoor de kinderen de natuur helpen en wat van de natuur opsteken. Daarnaast worden de schooltuintjes winterklaar gemaakt.

Ook hier moeten toffe bloembollen worden geplant en voor de wat oudere kinderen en de volwassenen is er nog een leuke klus en dat is het snoeien van de takken in het groen rond de tuin. Voor koffie en thee wordt ook hier gezorgd.  

Dop en Erwt
Stichting Dop en Erwt wil kinderen (weer) in contact brengen met de natuur. Dit gebeurt door kinderen op een speelse wijze via activiteiten en workshops te betrekken bij de natuur. In de PretTuin zijn uitdagende attributen om ze hierbij te helpen. 

De Stichting is in het leven geroepen omdat de kinderen te ver van de natuur zijn afgedwaald. Dit komt omdat de kinderen opgroeien met groente uit plastic en in een betonnen grijze stad.

Ze spelen tussen het beton van huizen en het blik van geparkeerde auto’s. Hierdoor gaan de kinderen te weinig naar de natuur. Daarom wil Dop en Erwt de kinderen de natuur weer laten ontdekken, middels de PretTuin, lesmateriaal en Ontdek en Doe Magazine.

Zo kunnen de kinderen in de PretTuin van alles over de natuur ontdekken, zoals een bijenhotelkast, een minisafari, bonen planten. Daarnaast kunnen ze er ook spelen met loopstammen, stokpaardjes, speelhuisje en diverse balspelen.  

(Bronnen: Natuurwerkdag, Dop en Erwt in Lelystad, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 12.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights