Tiny Forest Vliegerpark (© gem Almere)

In de gemeenteraadsvergadering van 10 oktober is het Beleidskader Groen 2024 met de titel ‘Beheer en onderhoud openbaar groen’ besproken. Het onderwerp heeft al een paar keer op de agenda van de raad gestaan en gaat op 17 oktober weer verder.

Beleidskader Groen 2024
Het Beleidskader Groen 2024 wil de gemeente gebruiken om het onderhoud en beheer van het openbaar groen in Almere in te richten. Met groen wordt hier – volgens de aankondiging – gras, struiken en planten verstaan. Bomen zijn hier niet (apart) genoemd. 

Het doel van het Beleidskader is om het groen in Almere toekomstbestendig te beheren. Dit wil men doen door investeringen in vergroening, klimaatbestendigheid, biodiversiteit en het welzijn van dieren.

Dit kader is een ‘vervolg’ op eerdere visies van Almere, onder meer de Visie Ecologie 2020 en de Visie openbare ruimte Almere. In deze kaders zijn de langere termijn ambities voor de stad vastgelegd.  

De principes van het Beleidskader omvatten het behoud van bestaand groen, het natuurlijk houden van onderhoud en aankoop, en het niet gebruiken van chemische middelen bij de bestrijding van planten en insecten.  

Bespreking in de raad
Het Beleidskader Groen 2024 wordt door de gemeenteraad besproken, omdat het kader een belangrijke leidraad voor de gemeente is. Leidraad hoe Almere omgaat met haar groene ruimtes in een tijd van snelle stedelijke ontwikkeling en klimaatverandering.

Middels de discussie in de raad wil men bepalen hoe groen geïntegreerd moet worden in de stedelijke planning en het dagelijks beheer. Hierbij moet rekening worden gehouden met aan de ene kant de biodiversiteit en aan de andere kant de behoeften van de stad.   

Met het vaststellen van het Beleidskader wordt er voor gezorgd dat het belang van groen erkend wordt als een gelijkwaardige factor naast onder meer woningbouw en infrastructuur. Voor de stad is dit van groot belang om Almere te behouden als groene en gezonde stad voor de inwoners.  

Het document Beleidskader Groen 2024
In het voorwoord – en de aanbieding van het document – spreekt wethouder Jesse Luijendijk ( Dierenwelzijn, Natuur en Water, Biodiversiteit en Klimaatadaptatie) als trotse wethouder van Almere als groene stad. 

De stad is groen en waterrijk en dat moet zo blijven, waardoor het groen goed verzorgd en onderhouden moet worden. Er zijn een aantal vragen die nu beantwoord moeten worden, zoals groen of parkeerplaatsen, vaker maaien en zo meer.     

Belangrijk is dat het groene karakter behouden blijft en versterkt wordt, voor de huidige inwoners maar zeker ook voor toekomstige generaties. Groen is  van  onschatbare  waarde  vanwege de impact op het geluk, de gezondheid, de biodiversiteit en het klimaat.  

Daarnaast is groen onmisbaar om droge voeten te houden bij extreme regenbuien en geeft verkoeling bij hitte. Tevens is het groen de leefomgeving van de vele dieren die in de stad wonen.

(Bronnen: Gemeenteraad van Almere, Gemeente Almere) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 12.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights