Tulpen Floriade (© Patrick via Pixabay)

Op maandag 4 november zal de raadsenquête van start gaan, waarbij in een week of 3 de betrokkenen van de Floriade – land- en tuinbouwtentoonstelling – door 5 leden van de gemeenteraad van Almere worden ondervraagd. Voor de gemeenteraad is een raadsenquête het zwaarste middel om informatie boven tafel te krijgen en waarbij de betrokkenen onder ede kunnen worden verhoord.

Floriade 2022
De land- en tuinbouwtentoonstelling Floriade werd in 2022 in Almere gehouden van 14 april tot en met 9 oktober. Het centrale thema voor de Floriade was ‘Growing Green Cities’ waarbij voorbeelden werden getoond om steden groener, gezonder en fijner om in te wonen, te maken.  

Het was de 7e editie in Nederland, waarbij het expoterrein ten zuiden van het Weerwater gesitueerd was. Heel snel werd duidelijk dat de bezoekersaantallen behoorlijk tegenvielen en daardoor ook de inkomsten.

Financieel debacle
Volgens eerdere gegevens zou het financieel tekort in april 2023 reeds geraamd zijn op ruim 103 miljoen euro. De schatting vooraf was dat er ruim 2 miljoen bezoekers naar de Floriade zouden komen, echter uiteindelijk werden het er maar 685.189.   

Op het moment dat de Floriade sloot – 9 oktober 2022 – was sprake van bijna 100 miljoen euro verlies voor Almere, waarvan zo’n 85 procent de gemeente niets meer terug zou zien. Een jaar later wist B&W te melden dat het tekort geraamd werd op 103.3 miljoen euro.  

Onder ede verhoren
De mogelijkheid is er dat de betrokkenen onder ede verhoord kunnen worden, wat inhoudt dat liegen strafbaar is. De lokale variant van de parlementaire enquête is de raadsenquête. Ook de raad heeft een onderzoekscommissie. 

Op dit moment is het nog niet duidelijk welke personen gehoord zullen worden, maar er zijn vooraf al gesprekken geweest met directie en medewerkers van Floriade BV. Tevens zijn er met werknemers van de projectontwikkelaar en bouwbedrijf gesprekken gevoerd.

Omroep Flevoland heeft documenten over de Floriade bij de gemeente Almere opgevraagd, wat voor Almere een extra kostenplaatje opleverde van 1.4 miljoen euro. Volgens gegevens zou het openbaar maken van de documenten 400.000 euro en 5 maanden gaan kosten.

Deze planning is niet gehaald en daarom is het bedrag veel hoger geworden. Het lijkt er nu op dat de kosten 3 maal het verwachte bedrag zijn geworden en de tijd kwam uit op 19 maanden.  

De gemeente Almere heeft gemeld dat ze geen ervaring had met dit soort omvangrijke Woo-verzoeken en dat er externe Woo-juristen ingehuurd moesten worden. Daarnaast heeft Almere aangegeven dat er bijna 4.000 documenten zijn beoordeeld, waarvan er 2.100 (deels) openbaar zijn gemaakt.   

(Bronnen: Omroep Flevoland, Wikipedia) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 11.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights