Bultpark werkzaamheden (© Natuurwerkdag)

Het is bijna tijd om de groene handen uit de mouwen te steken voor de Nationale Natuurwerkdagen 2024. Mensen in heel Nederland gaan samen aan de slag om klussen in de natuur te gaan doen, zoals snoeien, bollen te planten, wilgen knotten of een duurzame takkenril te bouwen. Maar het is ook juist een dag om te genieten van de frisse buitenlucht en om nieuwe mensen te leren kennen.

Bultpark
Ook de Stichting Bultparkcomité zal ook meedoen met de landelijk georganiseerde Natuurwerkdag, reeds al eerder aangegeven. Op deze vrijdag gaan de vrijwilligers aan de slag in het park voor de bestaande klussen.  

Aangezien het een flinke klus is en dat er veel zaken gedaan moeten worden, heeft het Bultpark behoefte aan nogal wat vrijwilligers. Het lijkt er ondertussen op dat er ook steun komt van een aantal leerlingen van De Steiger.

Werkzaamheden
Het is natuurlijk wel te hopen dat het een beetje mooi weer is op 1 november. Het advies is als men thuis een kruiwagen, een schop of een greep (om de houtsnippers op te scheppen) heeft om deze mee te nemen.

Een park als het Bultpark heeft onderhoud nodig, dat is bekend wanneer er weer door het park gelopen wordt. De werkzaamheden liggen onder meer bij het knotten van de knotwilgen, wat op zich al een flinke maar mooie klus is.  

Voor de vrijwilligers die thuis cavia’s of konijnen hebben, is deze klus een mooie kans om verse takjes van de wilg mee te nemen voor de diertjes. Ze zijn er gek op. Daarnaast is het belangrijk om snoeischaren en takkenscharen en eventueel ook een trap mee te nemen.

Start van de dag
De bedoeling is om 8.45 uur te starten met een bakkie koffie of thee in de Ruiltuin, waarna de klussen om 9.00 uur beginnen. Naast het knotten van de wilgen moeten er ook houtsnippers worden gereden, geschilderd worden en zijn er nog wat andere dingen te doen.  

Ook voor de kinderen is er genoeg te doen, zoals sjouwen en slepen van takken. Halverwege de morgen en de middag is er een pauze en de planning is om 16.00 uur te stoppen. Men kan ook voor een bepaalde tijd klussen komen doen.

De cateringdames van het Bultpark zullen tussen de middag een krentenbollen lunch (met of zonder kaas) verzorgen, samen met een heerlijke, vegetarische soep. Voor de echte natuurliefhebbers is er nog een klein klusje na de grote klussen.

Dat is het in elkaar zetten van een nestkastje voor thuis, vooral de kool- en pimpelmezen zullen dit waarderen.Bij slecht weer kunnen ze er schuilen en misschien komt er wel een nestje in. Gevraagd wordt om zich vooraf aan te melden via p.a.kouwenhoven@gmail.com.  

(Bronnen: Natuurwerkdag, Nieuwsbrief Bultpark, Bultpark Lelystad, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 11.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights