Persbericht nieuw bomenbeleid (© Gemeente Barneveld)

BARNEVELD – De gemeente Barneveld heeft de inwoners van de gemeente opgeroepen om mee te praten over hoe in de toekomst men in de gemeente omgaat met de bomen. De gemeente heeft een bijeenkomst belegd op 15 oktober van 19.30 tot 21.30 uur in de Eng in Voorthuizen. 

Nieuw bomenbeleid 
Om mee te kunnen praten tijdens de bijeenkomst, moet men zich aanmelden via mail bomenbeleid@barneveld.nl . De bedoeling is dat de inwoners hun mening kunnen geven over een nieuw bomenbeleid dat de gemeente Barneveld wil gaan opstellen. Indien men niet aanwezig kan zijn, kan men binnenkort ook een online vragenlijst invullen. Het nieuwe bomenbeleid zal vanaf 2025 worden opgesteld, zodat de gemeenteraad begin 2026 het bomenbeleid kan vaststellen.  

De gemeente wil komen tot een nieuw bomenbeleid om de bomen te beschermen en te behouden die binnen de grenzen staan. Opvallend is dat de gemeente een beleid wil opstellen voor de komende 50 jaar. Normaal wordt een bomenbeleid voor een kortere termijn opgesteld. Een periode van 50 jaar is (bijna) de tijd van een generatie. 
In het beleid wil men duidelijke regels vastleggen voor kap en herplant van bomen en komt voort uit een jarenlange wens van coalitiepartij Lokaal Belang. In het nieuwe bomenbeleid moet komen te staan waar de gemeente bomen kan planten en hoe de bomen worden onderhouden. Tevens op welke bomen de gemeente zuinig moet zijn en welke bomen gekapt mogen worden zonder vergunning. 

De lokale media geven aan dat bij gemeenten vaak niet verder vooruit wordt gekeken dan zo’n 10 à 20 jaar, maar de gemeente Barneveld wil met het nieuwe bomenplan een periode van 50 jaar aanpakken. De start van het ‘project’ over het nieuwe bomenbeleid was de belangrijke stap naar een groenere en klimaatbestendige leefomgeving. Deze start was op donderdag 18 april met het planten van een zogenaamde ‘klimaatboom’ (een grootbladige Els). Daarbij komt dat in het coalitieakkoord 2022 – 2026 afgesproken is dat er een invulling gegeven zal worden aan een bomenbeleidsplan.    

Uitgangspunt  
Normaal gesproken gaat men van een bestaand bomenbeleid uit om te komen tot een nieuw bomenbeleid. Als men op de gemeentelijke site zoekt, is er weinig te vinden over het huidige bomenbeleid. De site heeft wel een pagina Bomenbeheer waar een paar punten staan. Hier staat onder meer te lezen dat de gemeente verantwoordelijk is voor ongeveer 34.000 bomen in de openbare ruimte, die door een externe boomdeskundige worden gecontroleerd. In 2022 is Barneveld begonnen met een grootschalige inspectie van alle bomen in de openbare ruimte.  

Lokaal Belang kwam in januari 2020 (voor de agenda raad maart 2020) met een ’Initiatiefvoorstel Lokaal Belang: Bomenplan’. Hierin wordt onder meer gesproken over een Bomenverordening waarin visie en uitgangspunten van het Bomenplan zijn uitgewerkt, instelling van een groene welstandscommissie en dat er een Bomen Effect Analyse (BEA) wordt uitgevoerd voorafgaand aan iedere planontwikkeling. Een projectontwikkelaar moet kennis nemen van de BEA, waarbij verplicht wordt om gezonde en toekomstbestendige bomen zo veel mogelijk te laten staan.

Belangrijk voor een inwonersbijeenkomst is dat de gemeente het lopende beleid op papier heeft staan – vooraf digitaal in te lezen – en tijdens de bijeenkomst (in het kort) uitlegt. Hierbij is van groot belang dat de gemeente de documenten digitaal openbaar maakt, zoals BEA’s van lopende projecten, een digitale, actieve en actuele kaart waarop de bomen staan (met plantdatum, naam en wat er in de toekomst mee gaat gebeuren) en een lijst met oude, beeldbepalende en monumentale bomen. Op het moment dat deze gegevens zijn, kunnen de inwoners ze bekijken en er over (mee) praten. 

(Bronnen: De Gelderlander, Barneveldse Krant, barneveld.nieuws.nl, Gemeente Barneveld, Gemeenteraad Barneveld, AD) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 11.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights