Pimpelmees nestkastje (© Jan KASZUBA via Pixabay)

Overal zijn mensen bezig met de natuur, zoals het vechten voor de natuur, vechten voor de biodiversiteit, vechten voor behoud van (monumentale) bomen, maar in feite kan iedereen iets bijdragen aan de natuur in de omgeving. Het najaar is juist een geweldige tijd om de biodiversiteit in Lelystad een handje te helpen. 

Nestkastjes bij eiken
Landschapsbeheer Flevoland heeft laten weten dat er zo’n 30 nieuwe locaties nodig zijn om nestkastjes op te hangen. Vooral is dit nodig in de buurt van eiken. De kastjes zijn een welkome toevoeging voor vogels, onder meer koolmees, pimpelmees, roodborst en winterkoning.  

Nestkastjes worden vaak bij een eikenboom opgehangen, mede gezien de eikenboom een bron van leven is voor veel vogels. Echter, de boom trekt ook vaak de eikenprocessierups aan, die bekend staat om de vervelende brandharen. 

De vogels, zoals de mezen, zijn de natuurlijke vijanden voor de eikenprocessierups. Op het moment dat een nestkastje bij eiken wordt gehangen, worden de vogels geholpen met het doen van hun werk. Dat is het opeten van de rupsen en op die manier de omgeving gezond te houden.   

Meer biodiversiteit
Het project van de nestkastjes is meer dan het bestrijden van de eikenprocessierups. Het is namelijk ook een belangrijke stap om de biodiversiteit in de stad te versterken. Het komt in veel steden voor dat oude bomen vaak verdwijnen. 

De oude bomen zijn de natuurlijke nestplekken voor de vogels en door het verdwijnen van de bomen worden deze plekken schaarser. Met het ophangen van nestkastjes, worden de vogels een veilige plaats geboden om het jonge vogeltje groot te brengen en de stad te vergroenen.  

Iedereen kan helpen 
Landschapsbeheer Flevoland is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die nestkastjes willen volgen. De kastjes zijn geplaatst in parken en andere openbare ruimtes waar iedereen van het groen kan genieten.  

Een vrijwilliger houdt bij welke vogels de kasten gebruiken en de informatie kan daarna doorgestuurd worden naar Landschapsbeheer Flevoland, zodat bijgehouden kan worden hoe de nestkastjes bijdragen aan het welzijn van vogels in Lelystad. 

Enthousiaste inwoners die mee willen doen, kunnen zich melden bij Bert Zijlstra via zijlstra@landschapsbeheer.net . Hiermee kan men meehelpen om Lelystad groener te maken en tevens de eikenprocessierups op een natuurlijke manier te beheersen. 

(Bronnen: Landschapsbeheer Flevoland, Flevopost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 10.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights