Mentale Gezondheid (© Total Shape via Pixabay)

Vandaag is het de Dag van de Mentale Gezondheid, wereldwijd bekend als World Mental Health Day. Reden voor de gemeente Almere om op sociale media de landelijke campagne onder de aandacht brengen (zoals Facebook en LinkedIn) en gastlessen op dit gebied te blijven verzorgen.

De komende tijd deelt de gemeente de landelijke campagne ‘Hey, het is oké’ op de gemeentelijke sociale mediakanalen om gesprekspartners voor jongeren breder bekend te maken en het taboe rondom dit onderwerp te helpen doorbreken.

Het Almeerse Jongerenparticipatieplatform JAMES draagt hier ook aan bij door bijvoorbeeld hun podcast ‘Whats on your mind’, te vinden via de sociale mediakanalen van JAMES Almere.

Mentale gezondheid onder druk
In Almere staat de mentale gezondheid van jongeren onder druk. Op scholen worden onder leerlingen verschillende zorgwekkende signalen opgemerkt, zoals verhoogde angst, eenzaamheid, groeps- en prestatiedruk. Daarom heeft Almere de afgelopen maanden samen met Stichting KiKiD op scholen educatieve theatervoorstellingen en gastlessen mogelijk gemaakt.

Die lessen zijn door meer dan 700 Almeerse leerlingen uit het primair onderwijs (groep 7 en 8) en het voortgezet onderwijs gevolgd. En dat blijft de Stichting KiKiD voorlopig doen. Er worden nog een aantal scholen bezocht. Uit monitoring is gebleken dat docenten de gastlessen gemiddeld een 9 geven.

Interactieve voorstellingen
Tijdens de interactieve voorstellingen van KiKiD denken leerlingen na over de factoren die hun mentale gezondheid beïnvloeden. Ook krijgen ze praktische tools om op moeilijke momenten keuzes te maken en hulp te vragen. De lessen zijn erop gericht dat ze weten dat niemand alleen staat.

Wanneer tijdens de voorstellingen blijkt dat leerlingen behoefte hebben aan meer hulp, worden zij in overleg met de ouders doorverwezen naar passende hulp. Zo zijn Almeerse jongeren onder meer verwezen naar De Schoor, het Wijkteam, Matching Talents en Jongeren Maatschappelijk Werk Almere.

”Ik heb geleerd dat iedereen zich weleens rot kan voelen en niet alleen ikzelf’, zei een van de leerlingen die deelnam aan het programma. Waar je ook mee zit, het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Praten is belangrijk en er is altijd hulp beschikbaar. In de eigen omgeving of door organisaties in Almere. Gesprekspartners voor jongeren zijn te vinden op de pagina Jong van de gemeente.

GALA: Focus op een gezonde generatie in 2040
Het inzetten van het programma van KiKiD is mede mogelijk gemaakt door het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), een samenwerking tussen gemeenten, GGD’en, zorgverzekeraars en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

GALA streeft naar een gezonde generatie in 2040, met speciale aandacht voor de jeugd, preventie en een gezonde levensstijl. Het versterken van mentale weerbaarheid en gezondheid is een essentieel onderdeel van dit akkoord.

(Bronnen: Persbericht Gemeente Almere, Hey, het is oké, Gemeente Almere (Facebook, LinkedIn))

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 10.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights