Speelplaats (© gem Almere)

Op de agenda van de 750e Politieke Markt staat een motie van Leefbaar Almere met de titel ‘Speeltuin New Brooklyn achter slot en grendel: Speelvoorzieningen voor iedereen!’ (24221). Op de site van de gemeenteraad van Almere wordt de motie toegelicht en tevens zijn de bijbehorende documenten over de motie er te vinden. 

Beperkte toegang tot speelplekken
Er werd gekozen voor een structuur met hofjes bij de ontwikkeling van New Brooklyn in Almere Poort. Hierdoor ontstonden gemeenschappelijke ruimtes waarbij op sommige plaatsen speeltuintjes werden aangelegd.

Maar daar zit ook het probleem, omdat de ontwikkelaar bij een aantal van de speeltuinen een stalen hekwerk heeft geplaatst. Dit betekent dat de binnenhof werd opgedeeld en niet vrij toegankelijk is voor alle omwonenden.

Met andere woorden, het blijkt dat door het stalen hekwerk sommige kinderen wel toegang hebben tot de speeltuin en andere kinderen van het aangrenzende hofje tegen het stalen hek aankijken en niet verder kunnen.

Indiener van de motie
Aangezien de fractie van Leefbaar Almere over dit probleem in de wijk een motie heeft ingediend, zal het door de gemeenteraad moeten worden besproken tijdens de wegingstafel op 10 oktober. Aan de wegingstafel besluit de raad of een inhoudelijke bespreking nodig is. Zo niet, dan kan het voorstel direct door naar besluitvorming.

In de motie wordt door de fractie van Leefbaar Almere geconstateerd hoe New Brooklyn is opgebouwd, namelijk een hofjesstructuur met centrale gemeenschappelijke ruimtes. Echter er is gewerkt met meerdere ontwikkelaars aan hetzelfde binnenhofje.

Niet vrij toegankelijk
Daarbij werd ook melding gedaan van de hekwerkconstructies waardoor het hofje opgedeeld werd en niet vrij toegankelijk is. Hierdoor moeten de kinderen die geen directe toegang hebben, drukke wegen oversteken op zoek naar speelplaatsen.   

Leefbaar Almere geeft tenslotte aan dat speelvoorzieningen een steeds schaarser wordend onderdeel is van wijken. De fractie is van mening dat speelvoorzieningen in New Brooklyn toegankelijk moeten zijn voor alle kinderen die in de hofjes wonen.  

Dit moet zeker gelden voor een speeltuin die gesitueerd is in een gemeenschappelijk binnenhof. Het mag niet uitmaken welke ontwikkelaar welk deel heeft ontwikkeld. Goede verbindingen in de wijk zijn nodig, zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Opdracht aan college
De fractie van Leefbaar Almere draagt het college op om te onderzoeken of de situatie in New Brooklyn opgelost kan worden, zodat alle kinderen die wonen aan het binnenhof gebruik kunnen maken van de speelvoorziening. 

Daarnaast wordt ook het voorschot op de toekomst genomen door voor te stellen, dat bij toekomstige gebiedsontwikkelingen gewaarborgd wordt dat speelvoorzieningen in gemeenschappelijke hofjes voor alle kinderen die er wonen, toegankelijk zijn.

(Bron: Gemeenteraad Almere) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 09.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights