Bomen Rhijnsburglaan (© gem Heerde)

HEERDE – De gemeente heeft laten weten dat een zieke beuk aan de Rhijnsburglaan deze week gekapt gaat worden, daar de boom aangetast is door de reuzenzwam. De reuzenzwam – volgens de gemeentelijke site – is een schimmel die de wortels aantast, waardoor het risico kan ontstaan dat de boom spontaan kan omvallen. Daarom zal de gemeente – uit veiligheidsoverwegingen – de beuk kappen via een noodkapvergunning. 

Reuzenzwam 
De reuzenzwam is een parasitaire houtschimmel, met grote vruchtlichamen die normaal gesproken rond de stamvoet van de boom zijn gesitueerd. Deze vruchtlichamen zijn vanaf de zomer tot aan de vorst duidelijk zichtbaar. Soms komt de zwam ook uit de boom, maar zorgt er in ieder geval voor dat rot in de wortels optreedt. De rot kan vrij snel gaan, waardoor in korte tijd grote delen van het wortelgestel wegrotten. Het rotten van de wortels begint aan de onderzijde. 

Gemeente Heerde
Heerde heeft gemeld dat de gemeente het betreurt dat de beuk gekapt moet worden. De gemeente wil zoveel mogelijk bomen behouden, maar de beuk is te ziek en tevens staat de boom in een krappe groeiplaats. Hierdoor heeft de boom te weinig wortels kunnen ontwikkelen voor een goede stabiliteit. Aangezien er door de straat veel (schoolgaand) verkeer gaat, moet de veiligheid gewaarborgd zijn en blijven, zegt de gemeente.  

De gemeentelijke site geeft aan dat de reuzenzwam een reuzendoder is en als de zwam zichtbaar wordt, is de boom onherstelbaar aangetast. Onder de grond tasten de zwamdraden de boom van binnen aan, waarbij de zwam grootschalige rot in het wortelstelsel veroorzaakt. Hierdoor wordt de kans op omvallen of afbreken groter, waardoor de kap de enige optie is voor de boom. Dit geldt vooral bij bomen die dicht bij de openbare weg staan. 

Gemeente Hulst
Maar de beuk in Heerde is niet de enige boom die last heeft van de reuzenzwam. In maart van dit jaar werd er in de lokale media gemeld dat de eeuwenoude refugiumbeuk naast het Stadhuis in Hulst aangetast was door de reuzenzwam. De Beuk is een monumentale boom uit 1852 en is een beeldbepalende boom, alleen de vraag is hoe lang de boom er nog zal staan. 

Een aantal jaren wordt de beuk al in de gaten gehouden door boomchirurg Ronald Scha (boomverzorging Groenslag), die in maart meldde dat de boom al zo’n 15 jaar achteruit sukkelt. Het schijnt dat de conditie van de boom terugloopt en dat er 2 schimmels aanwezig zijn. Soms kunnen schimmels goed zijn voor een boom, maar bij de beuk gaat het hard achteruit. 

Gemeente Almelo 
Daarna was er een artikel in juli van de gemeente Almelo, waarin werd gemeld dat de monumentale rode beuk aan de Burgemeester Schneiderssingel ziek is door de reuzenzwam die in de grond zit. Hierdoor zijn de wortels van de beuk aangetast en ook de binnenkant van de stam. Volgens de gemeente lijkt bestrijding van de reuzenzwam niet mogelijk.  

Regelmatige inspecties hebben plaatsgevonden in de afgelopen jaren en er is gericht gesnoeid om de beuk overeind te houden. In 2023 is een extra onderzoek uitgevoerd, omdat de kwaliteit van de boom hard achteruit ging. De experts hebben het advies gegeven om de beuk te kappen. De gemeente heeft nog een tegenonderzoek uit laten voeren, maar daar is hetzelfde resultaat uitgekomen. Gezien het feit dat de wortels en de stam ernstig zijn aangetast, zal de boom binnen 6 maanden worden gekapt.

(Bronnen: Bomenbieb, Nieuwsblad Schaapskooi, Gemeente Heerde, Omroep Zeeland, Gemeente Almelo) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights