Impressie van het nieuwe elektriciteitsstation Lelystad Larserringweg (© Liander)

De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad, hebben samen met netbeheerders TenneT en Liander op maandag 7 oktober het startsein gegeven voor de bouw van een nieuw elektriciteitsstation (150 / 20 kV) aan de Larserringweg in Lelystad. Gezamenlijk hebben ze de laatste klap gegeven op één van de eerste heipalen.

De bouw van dit station maakt deel uit van de uitbreiding van het elektriciteitsnet in Flevoland en is nodig om te kunnen voorzien in de toenemende vraag naar transport van elektriciteit in de regio.  

Energietransitie in Lelystad
Volgens de wethouders Van Dijk en Kruis van Lelystad is de bouw van dit elektriciteitsstation van groot belang voor het faciliteren van de energietransitie in Lelystad en omgeving. Het is een gezamenlijke opgave, waarbij het project een mooi voorbeeld is van samenwerking tussen provincie, gemeente en netbeheerders. 

Het station bestaat uit 2 delen, te weten een 150 kV-hoogspanningspanningskabel voor TenneT en een 20 kV-middenspanningsstation in beheer bij Liander. Het station wordt gebouwd door Qirion in samenwerking met VolkerWessels Energy en Friso Bouwgroep. Men begint met het heien van ruim 1.800 funderingspalen.

Overvol elektriciteitsnet
In Flevoland wordt veel elektriciteit opgewekt via wind- en zonneparken. Daarnaast wordt er steeds duurzamer geleefd en gewerkt. Hierdoor is de vraag naar transport van elektriciteit, met name in de Flevopolder (gemeenten Almere, Lelystad, Dronten en Zeewolde) op piekmomenten groter dan wat het huidige elektriciteitsnet aan kan. 

Dit is te vergelijken met een snelweg, waarbij te veel verkeer voor files in de spits zorgt. Na de ingebruikname van het nieuwe elektriciteitsstation – naar verwachting in 2027 – komt er extra elektrische capaciteit beschikbaar in de regio.

Voor het definitief oplossen van het volle elektriciteitsnet (ook wel congestie genoemd), is ook verdere uitbreiding van het hoogspanningsnet nodig. Landelijk netbeheerder TenneT werkt hier de komende jaren hard aan en streeft ernaar de congestieproblemen in de regio rond 2029 op te lossen.

(Bron: Persbericht Liander) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijk (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights