Ondertekening samenwerkingsovereenkomst (© gem Almere)

De gemeente Almere, HVC en Vattenfall hebben een samenwerkingsovereenkomst (SOK) gesloten voor onderzoek en ontwikkeling van aardwarmte (geothermie) in Almere. De overeenkomst vormt een sterke basis voor onderzoek naar en ontwikkeling van aardwarmte in Almere. Bij aardwarmte wordt warm water uit zo’n 2 km diepte opgepompt. De warmte wordt via een warmtewisselaar eruit gehaald  en het afgekoelde water wordt weer terug de bodem in gestuurd.

Energieneutrale stad
Wethouder Alexander Sprong: “Almere heeft als ambitie om de eerste grote energieneutrale stad van Nederland te worden. Wij vinden het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot betaalbare, betrouwbare en duurzame energie. Daarmee bedoel ik elektriciteit, warmte en in toenemende mate ook koeling.

Naast de woningbouwopgave van ruim 60.000 woningen, moeten vóór 2050 ook de bestaande wijken van het aardgas af en warmtenetten op een andere manier worden voorzien van brandstof. Aardwarmte (geothermie) is één van de mogelijke opties als we kijken naar alternatieven voor het verduurzamen van de in Almere gelegen warmtenetten.”

Bundelen van kennis
Laurien Smies, Directeur business management, bronnen en pricing Vattenfall Warmte: “Deze samenwerkingsovereenkomst is een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van warmtebronnen in Almere. 

Geothermie zien wij als een belangrijk onderdeel van de toekomstige duurzame warmtebronnenmix. Samen met de gemeente Almere en partner HVC bundelen we onze kennis en krachten om deze eerste stappen richting geothermie als duurzame warmtebron voor Almere te maken.”  

Duurzame bron van energie
Marco van Soerland, manager business ontwikkeling HVC vult aan: “Aardwarmte is een duurzame en onuitputtelijke bron van energie, die bijdraagt aan een schonere toekomst en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. 

Wij zijn blij met deze samenwerking. We kijken ernaar uit om samen met Almere en Vattenfall te onderzoeken of aardwarmte de geschikte duurzame bron is voor het bestaande warmtenet. Het antwoord zit in de grond van Almere. 

De komende jaren doen we onderzoek naar de mogelijkheden van aardwarmte. Dit is een belangrijke stap naar een duurzame warmtevoorziening en het verminderen van CO2-uitstoot.”

Technische innovaties en een andere aanpak ontwikkelen
Eerste inzichten uit eerdere onderzoeken laten zien dat het te verkrijgen vermogen te laag is voor een reguliere aardwarmte aanpak. Om dit op te kunnen lossen verkennen de partners gezamenlijk binnen deze SOK hoe het mogelijk is om met technische innovaties en een andere aanpak aardwarmte voor Almere te ontwikkelen.

In de samenwerkingsovereenkomst liggen onderlinge afspraken vast tot het moment dat er daadwerkelijk geboord gaat worden voor de exploitatie van aardwarmte. Voor deze volgende fase worden nieuwe afspraken gemaakt die contractueel worden vastgelegd.

Verduurzamen van het Almeerse warmtenet
Onlangs maakte Vattenfall bekend zich niet langer te richten op het aanleggen van warmtenetten in de bestaande bouw. Dit staat los van de ambitie om bestaande warmtenetten te verduurzamen. Vattenfall zet zich samen met de gemeente nog steeds volledig in voor het verduurzamen van het Almeerse warmtenet, waaronder deze zoektocht naar lokale bronnen voor aardwarmte.

(Bron: Persbericht Gemeente Almere) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 07.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights