Moestuin (© Reginal via Pixabay)

Op donderdagavond 31 oktober zal Femke Lampe niet één maar twee lezingen geven over de natuur in Theater Posa. Femke Lampe is de nieuwe algemeen directeur van Groei & Bloei, waar ze erg druk bezig is om de vereniging te ondersteunen en te innoveren. Tevens is ze druk doende met het creëren van bewustzijn van het Tien Punten Klimaatplan.

Tienpuntenplan
Bij dit plan draait het om het tuinieren met respect voor de natuur en het klimaat. Het is een grote groene oase – alle tuinen van Nederland samen – waarbij elke tuinier een bijdrage kan leveren aan het tegengaan van de klimaatverandering. 

Om die bijdrage te kunnen leveren, kan men het Groei & Bloei Tienpuntenplan als leidraad gebruiken. Het Tienpuntenplan biedt een leidraad om klimaatvriendelijk te tuinieren aan alle enthousiaste tuiniers.

Op de site van Groei & Bloei zijn deze 10 punten van het plan om klimaatvriendelijk te tuinieren te vinden. In de lijst wordt gesproken over het voeden van de bodem, compost maken, tegels uit de tuin halen, duurzaam gekweekte bomen en planten.

Voor mensen die klimaatvriendelijk willen tuinieren is het een must om deze lijst eens door te spitten en te kijken wat men nu al doet en wat men nog meer kan doen. Daarnaast kan men natuurlijk naar de lezingen van Femke Lampe gaan.

Het vergeten moestuinseizoen
De eerste lezing heeft de naam ‘Het vergeten moestuinseizoen’ en is een interactieve lezing van zo’n 45 minuten. Tijdens de lezing worden 11 tips aangereikt die men juist in het najaar kan gebruiken om succes te hebben in het volgende seizoen.

Femke Lampe zal ingaan op onderwerpen als de zorg voor de bodem, gratis planten en gratis zaadjes, wat mogelijk is om nog in het najaar te zaaien. Een heel belangrijk onderwerp is om iets vooruit te plannen. Tenslotte, denk eens aan een winterslaap voor de tuin.

De bodem als puzzelstukje in klimaatverandering
Na de pauze en het kopje koffie of thee, gaat de tweede lezing verder over het onderwerp ‘De bodem als puzzelstukje in klimaatverandering’. In deze lezing wordt wat langer stilgestaan bij hetgeen onder onze voeten en tuinen ligt.

Het komt voor dat dit best weleens een stukje kan zijn wat het meest vergeten wordt in de bijdrage aan de klimaatverandering. Daarom wordt stilgestaan bij het belang van het bodemleven, mulchen, composteren en de tuin die zichzelf in stand kan houden.

Tevens wordt uitgelegd waarom het Groei & Bloei klimaatvriendelijk tuinieren en het Tienpuntenplan een handige leidraad kunnen zijn voor iedere tuinier. Het is een avond om de kennis te vergroten over het bodemleven. Men kan natuurlijk een tuinliefhebber meenemen.  

De lezingen worden gehouden op 31 oktober in Theater Posa, waarbij de inloop mogelijk is vanaf 19.45 uur en de eerste lezing om 20.00 uur begint. Niet-leden betalen 5 euro voor de entree en leden 1 euro.

Er kunnen vragen gesteld worden aan Femke Lampe. Tevens is het mogelijk om wensen en ideeën in te leveren via info@lelystad.groei.nl . Het bestuur heeft ‘s middags een gesprek met Femke en Leen Verbeek, de nieuwe algemeen voorzitter van Groei & Bloei. De vragen en opmerkingen worden in het gesprek meegenomen.

(Bronnen: Groei & Bloei (+ Facebook), Lelymail) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights