Schoolkantine Challenge (© De Week van Ons Eten)

Van 5 tot en met 12 oktober wordt de Week van Ons Eten georganiseerd. Dit is een initiatief van Dutch Food Week. Tijdens deze week wordt de waarde van het eten onder de aandacht gebracht en staat de verbinding tussen boer en burger centraal. Er zijn velen activiteiten te vinden, zoals open dagen, proeverijen, congressen en markten. 

Schoolkantine Challenge Flevoland
In de week – op donderdag 10 oktober – wordt de Schoolkantine Challenge Flevoland gelanceerd. De aftrap van de Challenge zal plaatsvinden op het Aeres VMBO Almere, die de winnaar van de Challenge in 2023 was.

De Schoolkantine Challenge wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd door Jong Leren Eten. Tijdens deze Challenge worden alle leerlingen van het voortgezet onderwijs de komende maanden uitgedaagd om een kantinesnack te bedenken.

De 5 G’s
Hierbij moet de snack voldoen aan de 5 G’s, te weten Genieten, Goedkoop, Gezond, Gemak en Groen. Dit houdt in dat de snack lekker moet zijn, betaalbaar, voldoen aan de Schijf van Vijf, makkelijk te bereiden in de kantine en duurzaam.  

Tevens worden de leerlingen gevraagd om een campagne te ontwikkelen om de snack te promoten onder de medeleerlingen. De start van dit jaar is op het Aeres VMBO Almere, omdat de leerlingen in 2023 de finale wonnen met een ‘Volkoren pita falafel broodje’.   

Dit Volkoren pita falafel broodje was door de jury gekozen, onder meer omdat het een lekkere, toegankelijke én gezonde snack was. Tevens was de snack makkelijk uit de hand te eten en tevens compleet plantaardig.

Serveren van broodje
Op 10 oktober zal het winnende broodje – als schoolkantine snack van 2023 – worden geserveerd aan de 850 leerlingen van het VMBO tijdens de lunchpauze. Daarnaast wordt een workshop van de Jong Leren makelaar aan 3 klassen aangeboden.  

In de workshop zullen ze een aantrekkelijke kantinesnack bedenken aan de hand van de 5 G’s tijdens een interactieve productontwikkeling brainstormsessie. Jong Leren Eten wil de kantinebeheerder op school betrekken bij de Challenge vanaf het begin.

Dit is nodig omdat een cateraar met de dagelijkse ervaring weet hoe een snack succesvol geïntroduceerd kan worden in de schoolkantine. Daarom is het van belang voor de leerlingen en studenten om de werkvloer adviezen vanaf het begin mee te nemen.

De Schoolkantine Challenge wordt officieel gelanceerd op de Dag van de Duurzaamheid – 10 oktober – waarna de scholen tot en met 21 februari 2025 de tijd krijgen om een idee in te dienen. Wanneer men begint met het uitwerken van de snack, bepaalt de school zelf. De tijdlijn van de Challenge kan men op de site van Jong Leren Eten vinden.

(Bronnen: De Week van Ons Eten, Jong Leren Eten) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights