Ruiters op pad (© Thomas G. via Pixabay)

Tijdens het vragenuurtje van de gemeenteraad in de 749e Politieke Markt kwam de fractie van het CDA met mondelinge vragen over het sluiten van ruiterpaden door Staatsbosbeheer. Volgens de fractie had een medewerker van Staatsbosbeheer in een Whatsappgroep bericht aan de ruiterverenigingen laten weten dat de natuurorganisatie op korte termijn de ruiterpaden gaat sluiten in verband met de veiligheid. 

Vragen van CDA
De fractie van het CDA heeft mondelinge vragen aan het college gesteld over de ruiterpaden die nu nog door de gemeente worden beheerd en onderhouden maar die aansluiten op de ruiterpaden van Staatsbosbeheer.

Daarnaast is het CDA van mening dat juist de veiligheid in het geding is, omdat Staatsbosbeheer geen beheer en onderhoud uitvoert. De vraag hierbij was of het college stappen gaat ondernemen. Tevens is gevraagd naar de status van de besprekingen.

Ook werd gevraagd naar de stappen die de gemeente gaat doen om het stadsbos toegankelijk te houden voor alle inwoners van de stad, zowel te voet, te fiets als te paard. Wethouder Paul Tang heeft laten weten de zorgen te delen en op 17 oktober in gesprek te gaan met Staatsbosbeheer.  

Minder beheer en onderhoud
Op de site van Staatsbosbeheer is overigens niets te vinden over de sluiting. Echter, het was al eerder bekend dat het onderhoud en beheer achtergebleven is. Zo wordt in maart van dit jaar door Nieuws Horse al het een het ander aangegeven in een artikel.  

Gemeld werd dat de gemeente Almere en Staatsbosbeheer zo’n 40 kilometer aan ruiter- en menpaden per 1 januari 2024 terug hebben gegeven aan de natuur. Dit werd gedaan omdat ruiters en menners geen (wurg) contract hebben getekend waar ze verantwoordelijk werden gehouden voor beheer en onderhoud.  

Geen adequaat onderhoud
In een petitie werd gesproken over gebrek aan onderhoud. Volgens de opstellers verkeren de ruiterpaden in een slechte staat van onderhoud omdat er al meer dan 10 jaar geen adequaat onderhoud is uitgevoerd.

Andere media kwamen met een eerder bericht (januari) over het stoppen met het onderhoud van de ruiterpaden door Staatsbosbeheer wegens geldgebrek. Er lag op dat moment al een contract klaar met daarin de regel dat paardenliefhebbers, ruitersportverenigingen, maneges en gemeente het onderhoud moesten overnemen.  

Geen budget
Tijdens de Politieke Markt van juni was er ook al gesproken over het beheer en onderhoud van de ruiterpaden. Verschillende insprekers – onder meer door CDA opgepakt – hebben aangegeven dat veel paardensporters zich storen aan paden die slecht onderhouden en onveilig zijn.

Het komt vaak voor dat paden overwoekerd zijn door verstrikkende planten of berenklauw. Ook zijn paden kapot gereden door tractoren of liggen er takken of boomstronken en hout op de weg. Op die manier worden rijders gedwongen op de weg te gaan rijden.

Het antwoord van wethouder Jesse Luijendijk was dat de ruiter- en menpaden op grond lagen van Staatsbosbeheer. Het zou vreemd zijn als de gemeente dit zou onderhouden. Daarnaast was het niet uitvoerbaar, daar de gemeente geen budget heeft en 40 miljoen euro moet bezuinigen.  

(Bronnen: Gemeenteraad Almere, Omroep Almere, Nieuws Horse, Omroep Flevoland, Almere Deze Week, Groep Ruiterpaden Almere (Facebook))

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 05.10.2024 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights