Halderberge (© gem Halderberge Koersplan)

HALDERBERGE – In de openbare besluitenlijst van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Halderberge van 19 september wordt onder punt 12 gesproken over ‘Actualisatie boombeleid 2025 – 2035’. Hierbij wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om het Koersplan ‘Bomen voor de toekomst’ 2025 – 2035 vast te stellen en het boombeleid in 2030 te evalueren. 

Toekomstbestendig
Volgens het college zijn bomen een onmisbaar onderdeel van een toekomstbestendige openbare ruimte. De bomen spelen een belangrijke rol bij het klimaatadaptief inrichten van de openbare ruimte, zorgen voor meer biodiversiteit, dragen bij aan de gezondheid van mensen en zijn onderdeel van een aantrekkelijke leefomgeving. Daarom moet er weloverwogen beleidsmatige keuzes worden gemaakt als het gaat bomen. Hiervoor is het Koersplan een belangrijk en praktisch kader om het gemeentelijke boombeleid in te vullen.

Met het Koersplan wil de gemeente komen tot een gezond en volwaardig Halderbergs bomenbestand, als onmisbaar onderdeel van de openbare ruimte. Dit doel is gebaseerd op 3 peilers: 1. Bomen voor een betere klimaatadaptatie; 2. Bomen voor meer biodiversiteit; 3. Bomen voor een gezonde en prettige leefomgeving. 
Het boombeleid moet gericht zijn op een gezond en volwaardig bomenbestand in Halderberge, waarbij onderscheid wordt gemaakt in structuurbomen, sfeerbomen en waardevolle bomen. Om tot het beleid te komen van een volwaardig bomenbestand, is er behoefte aan een norm die meetbaar is om te weten hoeveel bomen er zijn en nodig zijn in de openbare ruimte. En dat is de 3 – 30 – 300-regel. Met deze norm kan de gemeente Halderberge zien waar meer bomen nodig zijn in de kernen. 

Einde aan asfalt en stenen 
Na een paar dagen kwamen de regionale media met een artikel waar over het plan gesproken werd. Gemeld werd dat het tot het verleden moet gaan horen, dat men als men naar buiten kijkt, alleen maar asfalt en stenen ziet. Daarom moet elke inwoner van de gemeente ten minste 3 bomen ontdekken en een parkje in zijn buurt hebben. Dit is de start van de 3 – 30 – 300-regel van de gemeente. Deze regel houdt in dat elke inwoner vanuit de woning zicht moet hebben op 3 bomen, er moet een bladerdek van 30 procent zijn rondom bebouwing en tevens moet er binnen 300 meter van elke woning een parkje of een bos zijn van zo’n halve hectare. Deze 3 – 30 -300-regel is door prof. dr. Cecil Konijnendijk bedacht als vuistregel voor voldoende bomen in de openbare ruimte in de bebouwde kom.    

De gemeenteraad was eerder akkoord gegaan om een budget beschikbaar te stellen voor extra groen. Met dit budget zouden in 2024 en 2025 zo’n 120 bomen extra kunnen worden geplant. Maar Halderberge kan de komende jaren nog groener worden door structureel 90.000 euro te besteden aan het groen. 
De gemeente heeft inmiddels onderzocht waar de noodzaak voor bomen het hoogst is, waardoor men een verantwoorde keuze kan maken om als eerste extra bomen te planten. Wethouder Thomas Melisse heeft hierbij gewezen naar de bomen op de Markt in Oud Gastel, waar het minstens 2.5 graden koeler is na het planten van de bomen.  

Het geld is niet alleen nodig voor extra bomen, maar ook voor het onderhoud van de 18.000 gemeentelijke bomen. Bomen hebben namelijk goed onderhoud nodig, waarbij de gemeente kijkt naar de leefbaarheid, maar ook naar de veiligheid. Met goed onderhoud zullen bij een beetje storm de takken niet meteen afknappen of bomen op auto’s terechtkomen.   
Indien de gemeente een boom moet kappen – als het niet anders kan – wil ze wel een echte boom terugplaatsen en geen stekje of luciferhoutje. De wethouder meldt dat de gemeente in het vervolg kijkt naar de economische waarde, wat betekent dat na de kap van een grote eik minstens 5 bomen teruggeplaatst moeten worden of 2 bomen en wat laag groen.
Tevens moeten mensen kunnen genieten van grote, oude bomen in de tuin, terwijl wethouder Melisse graag zou zien dat de gemeente over zo’n 20 jaar evenveel bomen heeft als inwoners. 

(Bronnen: Gemeenteraad Gemeente Halderberge, AD) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek

© Khamakar News Agency / 05.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights