Huisarts (© Julio César Velásquez Mejía via Pixabay)

Eerder werd al gemeld dat de gemeente Almere samen met 12 andere organisaties een ‘brandbrief’ had geschreven aan het Rijk. Hierbij ging het over meer geld dat nodig is om de gezondheid van de inwoners van de stad te verbeteren en om de zorgvraag anders aan te pakken.

Tekort aan huisartsen
Deze week kwam ook op tafel dat er een noodplan moet komen om het tekort aan huisartsen weg te werken. Gegevens geven aan dat ruim 10.000 inwoners geen eigen vaste huisarts hebben. Deze mensen zijn afhankelijk van waarnemers. 

Volgens de fractie van het CDA in de gemeenteraad zouden patiënten hierdoor minder goede zorg krijgen. Dit gegeven zou dan weer passen bij de ‘brandbrief’ die aan het rijk is gestuurd. Tijdens de Politieke markt heeft de fractie een motie ingediend.

Noodplan huisartsentekort
De fractie van het CDA geeft aan dat tienduizenden inwoners van de stad geen eigen vaste huisarts hebben waardoor ze afhankelijk zijn van waarnemers. Volgens de motie ontvangen hierdoor met name ouderen en chronisch zieken minder goede zorg.

Het tekort aan huisartsen kan bijdragen aan een toename van gezondheidsverschillen en oneigenlijke en onnodige doorverwijzingen naar verpleeghuis of ziekenhuis. Tevens zijn er wijken in Almere zonder huisarts in de buurt, onder meer in Oosterwold, Nobelhorst, Almere Hout.

Dit soort zaken is niet wenselijk, zeker gezien de vergrijzing in de stad en de groei van Almere. Het CDA geeft daarom ook aan dat er meer huisartsen nodig zijn, maar tevens is het geluid opgevangen dat mogelijk te vestigen huisartsen niet altijd voldoende steun krijgen.   

In de motie draagt de fractie van het CDA het college op om in het gezondheidsbeleid een ‘Noodplan Huisartsentekort’ op te nemen, waarin wordt gewerkt met een vestigingsbeleid voor huisartsen en eventueel andere maatschappelijke voorzieningen.

Huisartsentekort al jaren
Aan de andere kant is het tekort aan huisartsen niet iets van deze tijd. Zo kwamen de media in oktober 2022 al met berichten over een tekort aan huisartsen van zo’n 20 procent. Het zou zelfs in bepaalde gezondheidscentra zelfs 40 procent zijn. 

Gemeld werd tevens dat zorgpersoneel uitgeput en overbelast is. Aan de andere kant moeten de patiënten lang wachten, verwachten veel van de zorg, waardoor de mogelijkheid is tot agressie in de zorgcentra.

Een jaar later werd gemeld dat het tekort aan huisartsen in Almere was opgelopen tot zo’n 25 procent, wat onder meer problemen gaf in de wijk Haven en een gezondheidscentrum in de wijk Buiten.

Een zorginstelling meldde in 2023 dat de inwoners van Almere nog wel verzekerd waren van toegang tot de huisartsenzorg, maar dat patiënten met minder acute klachten regelmatig wat langer moesten wachten op een afspraak bij de huisarts. Tevens werden steeds vaker waarnemers als huisarts ingezet.

(Bronnen: Gemeenteraad Almere, Omroep Almere, Almere Deze Week, Huisartsen Service, almere.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 04.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights