Boom met boomspiegel Brederolaan_1 (© Khamakar News Agency

ALKMAAR – De gemeente Alkmaar heeft een aantal pagina’s op de gemeentelijke site over grijze tegels en het groen, zoals ‘Tegels eruit, groen erin!’, ‘Doet u ook mee aan de campagne Steenbreek?’ en ‘Grijze tuintegel eruit, bloemen erin!’. Het gaat allemaal om hetzelfde en dat is dat die grijze tegels eruit moeten en vervangen moeten worden door groen, planten, bloemen of bomen. 

NK Tegelwippen
Natuurlijk is er de mogelijkheid om mee te doen aan het NK Tegelwippen, waarbij de gemeente Alkmaar vorig jaar op de vierde plaats terecht kwam. Het was een mooi resultaat, maar de gemeente heeft de ambitie om dit jaar hoger te komen en te gaan voor een podiumplaats. Alkmaar wil dit doen door op veel plaatsen tegels te vervangen door bloemen, planten en bomen. 
Dit is goed voor vogels en insecten, maar zeker ook voor de inwoners van de stad. Daarbij is het duidelijk dat meer groen zorgt voor verkoeling tijdens zeer warme dagen én dat het water snel zal weglopen bij flinke buien. En tenslotte ziet groen er ook nog eens gezellig uit.   

Naast het vervangen van de vreselijke grijze tegels, kan men ook aan de slag met het planten van bloemen en plantjes. Tevens organiseert de gemeente zogenaamde tuinsafari’s. BIj een tuinsafari wordt een wandeling gemaakt door de wijk en worden een aantal groene tuinen van wijkbewoners bezocht. Deze inwoners kunnen andere mensen inspireren op het gebied van het onderhoud van de tuin en ze kunnen tips geven. Eén tuinsafari was op 28 september en de volgende is op 6 oktober in het Emma- en Burgemeesterskwartier.  

Op 6 oktober kunnen de grijze oude tegels omgeruild worden voor een gratis bloementegel van 10.00 tot 14.00 uur in het Emmakwartier (begin van de Costerstraat). Zo’n bloementegel is een stukje groen wat precies past op de plaats van een grijze tegel van 30 bij 30 cm. Het omruilen van een grijze tegel voor een bloementegel kan ook nog op 19 oktober bij Ranzijn Tuin & Dier. 

De stenen – en dus ook de grijze tuintegels – nemen tijdens de warme dagen veel hitte op, waardoor de temperatuur in deze versteende omgeving lokaal zal oplopen. Voor iedereen kan dit irritant zijn, maar zeker voor ouderen, jonge kinderen, kwetsbare personen en huisdieren. Tevens zal door de bestrating het water na een flinke regenbui een stuk langzamer weglopen, wat voor wateroverlast kan zorgen in en om het huis. Tijdens extreme regenbuien kan tevens het riool overbelast raken en die heftige regenbuien komen steeds vaker voor. Belangrijk is om de overlast te beperken.  

Stichting Steenbreek 
Een organisatie die zich inzet voor – samen met organisaties en inwoners – een groene, biodiverse en klimaatbestendige leefomgeving is de Stichting Steenbreek. Het is een landelijke kennis- en netwerkorganisatie. De Stichting geeft ondersteuning bij het duurzaam vergroenen van de leefomgeving. Er wordt samengewerkt met aangesloten gemeenten (op dit moment bijna 200 gemeenten), provincies, waterschappen, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, kennis- en onderwijsinstellingen en andere maatschappelijke organisaties.  

De Stichting heeft 4 kernthema’s en dat zijn biodiversiteit, klimaatadaptatie, sociale cohesie en gezondheid. Middels het thema ‘Sociale Cohesie’ wordt samen met bewoners gewerkt aan vergroeningsacties. Hierbij valt te denken aan het aanleggen van geveltuintjes en het beplanten van boomspiegels. Met deze acties kan de samenhang in een straat of buurt worden vergroot en zal het groen een ontmoetingsplaats worden en een omgeving waardoor de omwonenden worden uitgedaagd om te bewegen of te ontspannen. 

(Bronnen: Alkmaar Duurzaam, Gemeente Alkmaar, Stichting Steenbreek, alkmaar.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 04.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights