Wingerd herfst (© simonerintjema via Pixabay)

TILBURG – Het is misschien een beetje stiekem dat er plantjes in de stad werden geplant door de Stichting Stadsbomen, maar een stad heeft gewoon groen nodig en veel groen. En dat is niet anders in Tilburg. Maar deze week bleek dat een of andere onverlaat de klimplanten – groen van de stad – heeft doorgeknipt. 

Stichting Stadsbomen 
De Stichting Stadsbomen Tilburg e.o. is in 2001 opgericht en komt voort uit de ‘Vrienden van het Wilhelminapark’ . Deze laatste vereniging heeft in 1996 met succes tijdens de renovatie van het park er voor gezorgd dat bomen van de kaplijst werden gehaald. Onder de bomen was een zeldzame, beeldbepalende driekleurige beuk. Tevens was er een link met ‘Handen af van het Leypark’ waaruit later de Stichting is ontstaan. 
Het is een onafhankelijke organisatie van vrijwilligers, die zich inzet voor het in stand houden en waar mogelijk verbeteren van de groene leefomgeving in Tilburg. 

De Stichting Stadsbomen Tilburg e.o. gaat al jaren met plantjes door de stad om ergens groen te planten, bijvoorbeeld aan de voet van lantaarnpalen. Het groen groeit waardoor het om de lantaarnpaal slingert. Het komt voor dat het groen zelfs tot aan de top groeit, waardoor het straatbeeld verbetert. Vooral gebeurt dit in straten waar geen of nauwelijks bomen groeien, zoals de Bredaseweg.  

De ‘groenvernietiger’ heeft juist daar toegeslagen en heeft zo’n 35 klimplanten doorgeknipt. Natuurlijk is het onduidelijk wie deze vernieling heeft aangericht, misschien is het vandalisme of is het een persoon die niets snapt van groen in de stad. De gemeente Tilburg heeft in ieder geval laten weten dat zij het niet was. 
Misschien is het ‘illegaal’ om het groen te planten, maar de gemeente weet overal van. Daarnaast worden de planten door de Stichting in de gaten gehouden, waardoor het groen geen lampen of verkeersborden bedekt. 
Het ergste is dat juist nu de planten op hun mooist zouden zijn geweest met herfstkleuren, zoals knalrood.  

De plant die gebruikt wordt, is een onschadelijke klimplant, namelijk de wingerd. De Stichting heeft ze op verschillende plaatsen in Tilburg geplaatst en daarom zijn de wingerds op vele plaatsen in de stad te vinden. Zo kan men in de Bomenbuurt zo’n 120 planten vinden, die allemaal intact zijn. De Stichting hoopt dat de planten weer gaan groeien en dat ze in het voorjaar weer uitlopen. Daarnaast zal de Stichting weer een ronde doen met vrijwilligers en studenten, want iedereen houdt van het groen, of bijna iedereen. 

Op vrijdag 30 maart 2018 wisten de regionale media te melden dat er in het geheim groen geplant werd in het Tilburgse stadshart. Volgens de media kon men rond de Korte Schijfstraat wingerds vinden en sprak men over een ‘guerilla actie’.  Bij de planten werd een kaartje achtergelaten van de zogenaamde ‘daders’, namelijk de Stichting Stadsbomen en Tilburg University Cantus (TUC). Samen waren ze bezig met de strijd voor een groenere binnenstad, door bijvoorbeeld wingerds te planten.  

(Bronnen: Stichting Stadsbomen Tilburg, ED, BD) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 02.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights