Bomenproject Samen Noordwijk_1 (© gem Noordwijk)

NOORDWIJK – De gemeente Noordwijk heeft in januari 2024 een participatietraject opgestart, waarbij inwoners van De Zilk, Noordwijkerhout en Noordwijk locaties konden aandragen waar extra bomen geplant konden worden. Dit traject werd het 800 bomen project genoemd, waarop 315 ideeën zijn ingediend.   

Beoordeling locaties 
De gemeente heeft alle voorgestelde locaties bezocht en beoordeeld, waarbij onder meer is gekeken naar kabels en leidingen, de ruimte op de stoep, de kenmerken van het landschap en de groeiomstandigheden voor de eventueel te plaatsen boom / bomen.

Op de pagina ‘Samen Noordwijk’ (van de gemeente) werd uitleg gegeven over het project waarbij de gemeente ervan uitging dat er 800 bomen geplaatst zouden worden. De gemeente heeft de inwoners opgeroepen om de omgeving groener te maken, waarbij de inwoners op de kaart van de gemeente konden aangeven waar men een boom wilde. Tevens zei de gemeente dat er 800 extra bomen geplant zouden worden en de inwoners konden bepalen waar deze bomen zouden komen. 

Traject afgerond 
Ondertussen is het traject afgerond en alle inwoners die op de site Samen Noordwijk een idee hebben voorgesteld, hebben van de gemeente een reactie ontvangen, waarbij aangegeven werd of het idee uitgevoerd zou kunnen worden. Indien een idee niet kon worden uitgevoerd, werd dit in de toelichting uitgelegd. 

De gemeente heeft aangegeven wat de verdeling van het bomenproject per kern was: 

  • De Zilk: 24 ideeën, 17 extra bomen
  • Noordwijkerhout: 105 ideeën, 189 extra bomen
  • Noordwijk-Binnen: 117 ideeën, 261 extra bomen 
  • Noordwijk aan Zee: 69 ideeën, 33 extra bomen

Na de beoordeling van de ideeën, is er gekeken of bestaande groenstructuren verbeterd konden worden en of er nieuwe groenstructuren aangelegd konden worden. Tevens naar de mogelijkheid om te kunnen bijdragen aan ecologische verbindingszones.  
Daarnaast werd gemeld dat er een beschikbaar budget is van 800.000 euro. Op basis van de huidige prijzen heeft de gemeente een schatting gemaakt voor de bomen die geplant gaan worden. Volgens het beschikbare budget kunnen er maar 500 bomen geplant worden, wat komt doordat de gemiddelde kosten per boom hoger zijn dan in beheerplan Groen is opgenomen. Dit komt ook doordat de groeiplaats van de boom verbeterd moet worden. De benodigde materialen en de technieken zijn duurder dan de schatting. Toch is hiervoor gekozen omdat dit beter is voor de kwaliteit van de bomen.   

Op de site van de gemeente Noordwijk is aangegeven waar in het project mogelijk nog extra bomen geplant kunnen gaan worden. Daarnaast is het voor de meeste projecten nog onbekend of ér extra bomen komen, hoeveel bomen en de locatie van de bomen. De kans is aanwezig dat er de komende jaren meer projecten gaan komen.  

Op de gemeentelijke kaart is te zien op welke locaties de bomen geplant gaan worden, waarbij wel meteen gemeld wordt dat deze locaties onder voorbehoud zijn. Het kan best voorkomen dat tijdens het planten blijkt dat de ruimte niet groot genoeg is of dat er andere omstandigheden zijn, waardoor de boom op die locatie niet geplant kan worden.  

(Bron: Gemeente Noordwijk) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 01.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights