WEESP – In augustus gaf de gemeente Amsterdam aan dat men bezig was met het verbeteren van de ruimte / groeiplaatsen van bomen. Op 10 augustus was er sprake van de bomen in het Vondelpark, Amsterdam Zuidoost en op Zuid. Afgelopen week is daar het bericht over Weesp bij gekomen.
Bomenbeheer
Amsterdam heeft zo’n miljoen bomen, die staan in tuinen, (sport) parken, begraafplaatsen en op straat. Zelf beheert de gemeente zo’n 300.000 bomen, wat betekent dat de bomen goed verzorgd worden. Hierbij moet men denken aan op tijd snoeien en regelmatig controleren op ziektes en onveilige situaties.
Daarnaast worden ook regelmatig bomen gekapt wat vastgelegd wordt in de bomenboekhouding. Hierin kan men het aantal kapvergunningen vinden, dat is aangevraagd, geweigerd of verleend en tevens het aantal bomen dat herplant wordt. Tevens houdt de gemeente een zogenaamde bomenkaart bij, waar de gegevens van de bomen zijn te vinden.
De gemeente Amsterdam heeft laten weten dat in verband met woningbouw, herinrichting van straten, ziekte of een onveilige situatie bomen gekapt of verplaatst worden. Het houdt wel in dat voor elke boom die gekapt wordt, een nieuwe boom wordt geplant. Dit hoeft niet altijd op dezelfde plaats te zijn.
Groeiplaatsen verbeteren
In augustus was de gemeente in Zuid bezig met het verbeteren van de groeiplaatsen van bomen door de kwaliteit van de grond rondom de boom te verbeteren. De komende periode gaat het verbeteren van de grond ook gebeuren in Weesp. Het is de bedoeling dat in het nieuwe plantseizoen – hierbij wordt gesproken over de periode tussen november en april – nieuwe bomen geplant worden in Weesp.
De lokale media hebben laten weten dat een paar groeiplaatsen al zijn opgeknapt en dat in de tijd rond 7 oktober zo’n 13 groeiplaatsen aangepakt gaan worden. Deze werkzaamheden zullen zo’n week duren, waarbij oude boomwortels worden verwijderd. Tevens wordt de grond vervangen door verbeterde boomaarde.
Meestal wordt een nieuwe boom op ‘dezelfde’ plaats geplant waar de vorige boom is gekapt en verwijderd. Eerst wordt dan de aarde verbeterd en worden speciale voedingsstoffen aan de grond toegevoegd, waardoor de nieuwe boom zich lekker thuis gaat voelen en hopelijk goed gaat groeien. Vaak wordt een houten paal neergezet om de nieuw te planten boom aan vast te maken – als ondersteuning.
De werkzaamheden in Weesp wil wel zeggen dat een deel van de straat afgesloten wordt en waarbij verkeersregelaars het verkeer veilig door de straat leiden. Tevens kan het inhouden dat een aantal parkeerplaatsen niet bereikbaar zijn. Het kan ook voorkomen dat men er tijdens de werkzaamheden er achter komt dat de bestrating opnieuw aangebracht moet worden. In de media is een lijst van straatadressen te vinden waar de werkzaamheden zullen plaatsvinden.
(Bronnen: Gemeente Amsterdam, De Bomenkaart, Weespernieuws, Khamakar News Agency)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 30.09.2024