Bomenkap (© Kerstin Riemer via Pixabay)

ARNHEM – Er is afgelopen donderdag een rechtszaak geweest bij de Rechtbank in Arnhem over het kappen van bos in Nederland. De rechtszaak is aangespannen door 7 natuuractiegroepen tegen de overheid. De eis aan de rechtbank is dat deze een gedragscode over bossen vernietigt. De gedragscode geeft bosbeheerders te veel mogelijkheden om hele stukken bos kaal te kappen. 

Gedragscode  Soortenbescherming Bosbeheer 
Onder meer hebben Natuurbelang Nederland, Vereniging Leefmilieu, Comité Schone Lucht en Mobilisation for the Environment de eis bij de rechtbank neergelegd. Enkele jaren terug is door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) de Gedragscode Soortenbescherming Bosbeheer opgesteld. De natuurorganisaties geven aan dat de gedragscode de ruimte geeft voor het toebrengen van ‘grote schade aan bossen en de biodiversiteit’.   

Volgens de Gedragscode Soortenbescherming Bosbeheer moet de terreineigenaar bij reguliere boswerkzaamheden schade aan beschermde soorten zoveel mogelijk voorkomen. Tevens wordt in de code aangegeven welke boswerkzaamheden onder de gedragscode mogen worden uitgevoerd en welke stappen daarvoor moeten worden doorlopen. Tevens worden gedragsregels genoemd waaraan men zich moet houden.    
Bij de bescherming van wilde flora en fauna en voor instandhouding van de natuurlijke habitats is bosbeheer van groot belang. Met de goedgekeurde gedragscode geldt een vrijstelling van verbodsbepalingen voor terreineigenaren en hoeven ze niet steeds een ontheffing van de Wet natuurbescherming aan te vragen bij de provincie. 

De natuurgroepen hebben aangegeven dat bomen zuurstof leveren, helpen water te besparen, de bodem beschermen en zorgen voor schone lucht. Daarnaast wordt door de bomen de gezondheid van mens, dier en natuur bevorderd. Volgens de eisers verdienen de bosbeheerders aan de bomenkap omdat het hout verkocht wordt. Aangezien er een onduidelijk beleid is, wordt er regelmatig en op grote mate gekapt in de bossen. Hierbij wordt vaak aangedragen dat dit valt onder de noemer van natuurbeheer en tevens zou het  noodzakelijk zijn voor de bescherming van flora en fauna. De natuuractiegroepen denken aan meerdere rechtszaken tegen individuele of afzonderlijke bosbeheerders. 

(Bronnen: Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, BNNVARA, VBNE, ANP) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 29.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights