Bomen kappen en snoeien (© Patricia Maine Degrave via Pixabay)

BARNEVELD – De gemeentelijke site van de gemeente Barneveld heeft laten weten dat de gemeente in Barneveld aan de slag gaat met het onderhoud van bomen. Dit zal ook plaatsvinden in de kern en het buitengebied van Terschuur. Hierbij gaat het om snoeien, maar ook om kappen van bomen. 

Snoeien en kappen  
Volgens de gemeente worden de komende maanden ongeveer 3.000 van de 6.000 bomen gesnoeid in Barneveld Noord. Hierbij gaat het om de bomen in de wijken De Vaarst, Vliegersveld, Staatsliedenwijk, De Lors, De Valk, Norschoten en Centrum. 
Daarnaast zullen ook 1.200 van de 2.000 bomen in de kern en het buitengebied van Terschuur worden gesnoeid. Tevens wordt melding gemaakt van het feit dat er ook bomen gekapt moeten worden, omdat ze niet meer gezond zijn. 

De gemeente Barneveld heeft een externe boomdeskundige alle bomen laten controleren. Hierbij werd onderzocht of de bomen nog gezond waren en in een goede staat verkeerde. Uit het onderzoek is gebleken dat 136 bomen in Barneveld Noord een slechte levensverwachting hebben. Hierdoor kunnen de bomen in de toekomst veiligheidsproblemen opleveren. Volgens de site van de gemeente zijn snoei of andere maatregelen geen optie gebleken en daarom moeten de bomen gekapt worden. Ook worden 33 bomen in Terschuur vanwege de veiligheid gekapt.  

Verderop de site van de gemeente Barneveld wordt iets meer verteld over het boomonderhoud in Barneveld Noord. Het blijkt dat ‘de bomen’ in het noordelijk deel van Barneveld zijn gecontroleerd, waarbij vermeld wordt dat de externe boomdeskundige 6.103 bomen heeft bekeken. Daaruit werd geconcludeerd dat de levensverwachting van 136 van de bomen te slecht bleek te zijn. Daarna heeft de gemeente voor de 80 grootste bomen een kapvergunning aangevraagd. Hierbij gaat het om bomen met een stam dikker dan 25 centimeter (gemeten op 130 cm hoogte). Volgens de gemeente kunnen de andere 56 bomen gekapt worden zonder een kapvergunning. 

Bomenkaart
Op de bomenkaart kan men nagaan wat er met de bomen aan de hand is. Er zijn 2 verschillende tekens terug te vinden op de kaart, waarbij een ‘paars vierkant’ wil zeggen dat er geen kapvergunning nodig is voor de boom. Dit in tegenstelling met het teken van het ‘rode kruis’, wat inhoudt dat voor de boom wel een kapvergunning nodig is en dus ondertussen is aangevraagd. 
Men kan dus ook zien op de kaart wat er met de verschillende bomen aan de hand is. Zo is er een Ruwe Berk aan de Burgemeester Kuntzelaan die last schijnt te hebben van de Berkenweerschijnzwam. Aan de Sweijslaan staat een Japanse Sierkers die last heeft van de  Dikrandtonderzwam. 

Op de Hessenweg staan Gewone Essen met ernstige aantasting van Essentaksterfte.  Maar tevens zijn er bomen ‘gezien op de kaart’ die geen ziekte of aandoening hebben, maar gewoon ‘slecht’ zijn volgens het onderzoek. Vaak wordt er dan bij gezegd dat ze dood zijn. Daarnaast wordt gemeld dat men een foto kan bekijken, als men klikt op de kaart en dan doorklikt naar Streetview. Wel wordt er gemeld dat het mogelijk ‘oude’ foto’s zijn. 

Volgens de gemeentelijke site – waar overigens de regels over de kapvergunning niet zo snel te vinden zijn –  heeft de gemeente het uitgangspunt dat bij het verwijderen van een boom een nieuwe plant herplant moet worden. Dit zal gebeuren op een duurzame plaats waar nieuwe bomen ook echt goed en lang kunnen groeien. Het is daarentegen niet altijd mogelijk om een nieuwe boom op dezelfde plaats terug te planten. De vraag is hoeveel bomen voor de te kappen 170 bomen en op welke plaats geplant gaan worden.

(Bronnen: Gemeente Barneveld, Barneveldse Krant) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 28.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights