Afgebroken_iep (© gem Almere)

Eerder deze maand kwam de gemeente met het bericht dat vanaf maandag 30 september gestart wordt met de werkzaamheden aan het Humberpad. Tijdens de werkzaamheden worden een aantal bomen vervangen. Voor de werkzaamheden wordt het Humberpad tot en met vrijdag 18 oktober afgesloten voor al het verkeer.

Entprobleem
De gemeente Almere heeft op de gemeentelijke site laten weten dat 99 iepen aan het Humberpad worden vervangen door andere bomen. Dit wordt gedaan omdat de iepen een entprobleem hebben. 

Het entprobleem komt op grotere schaal voor; eerder was al sprake van 800 ‘zieke’ iepen langs de Goudplevierweg en de Paradijsvogelweg. Daar zijn nu weer 99 bomen langs het Humberpad bijgekomen.

Het entprobleem wil zeggen dat de stam en de wortels van de boom niet goed aan elkaar zijn gegroeid, waardoor ze kunnen afbreken. Dit is slecht voor de veiligheid en dat wordt nu aangepakt met nieuwe bomen van verschillende soorten langs het Humberpad.

Deze entmethode kan zwakke verbindingen opleveren. Dit komt doordat een bepaalde bovenstam op een andere onderstam worden samengevoegd. Volgens kenners gaat het meestal goed, maar een enkele keer gaat het mis. Bij fruitbomen komt deze entmethode vaker voor.

Op het moment dat het mis gaat, zullen de ent-combinaties elkaar afstoten. Hierbij zijn minimaal 2 problemen. Het eerste probleem is dat de entplaats onder de grond zit en ten tweede kan het entprobleem vaak pas na 30 à 40 jaar optreden.

Werkzaamheden
De gemeente zal het gehele Humberpad afsluiten van 30 september tot en met 18 oktober om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Via gele borden zullen de omleidingsroutes worden aangegeven.

Tijdens de afsluiting zullen de iepen worden gekapt, waarna de achtergebleven stammen (ofwel de boomstobben) worden verwijderd. Tegen het einde van dit jaar zullen de nieuwe bomen worden geplant, daar dit de beste periode is om bomen te planten, geeft de gemeentelijke site aan.

Op een andere pagina van de site wordt meer uitleg gegeven over het entprobleem. Aangegeven wordt dat de iepen worden vervangen door verschillende soorten bomen, zoals berken, dennen en beuken.

Tevens worden de bomen verder uit elkaar geplant, zodat ze meer ruimte krijgen om flink te groeien. Bij het begin van het fietspad komen grote bomen als de rode beuk, de tulpenboom en de blauwe ceder.

De gemeente geeft daarnaast ook aan dat het ‘een paar jaar’ zal duren voordat ze groot en sterk zijn. Doordat men verschillende bomen gaat planten, zal het Humberpad in de toekomst mooi blijven en zijn de bomen beter beschermd tegen ziektes.

Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het bij de bomen van het Humber Pad om hetzelfde probleem als bij de iepen van de Goudplevierweg en de Paradijsvogelweg en dat is de entmethode. Bij de aanplant is niet te zien dat de bomen later problemen zouden krijgen. Alleen is een entmethode geen ziekte !

(Bronnen: Gemeente Almere, De Groene Mantelzorger) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 27.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights