Riolering vervuild water (© Thomas Hoang via Pixabay)

GELDROP – Ondertussen zijn de werkzaamheden gestart voor de vernieuwing van de riolering tussen de snelweg A57 bij knooppunt Leenderheide en de Rielsedijk in Geldrop. En ook hier zijn weer bomen de dupe van en wordt er een flink stuk bos van zeker 50 meter breed gekapt. 

Mega-riolering 
Volgens een woordvoerder van Waterschap De Dommel gaat er op een regenachtige dag flink wat water door het riool bij de Stratumse Heide; zo’n 100.000 volle badkuipen vol, werd er met trots gemeld. De planning is dat een stuk van 3 kilometer rioolbuizen wordt vervangen. Volgens de woordvoerder is de riolering beschadigd en versleten en moet daarom vervangen worden. Hiermee wordt gestart in januari 2025. 

Maar de aannemer van het project moet – volgens de regionale media – eerst een strook van zo’n 50 meter rond het stelsel van de riolering vrijmaken. En, jawel, hierbij hoort dan ook weer dat een groot gedeelte van het bos bij het knooppunt moet verdwijnen. Als de bomen zijn gekapt en weggehaald kan men pas beginnen om een nieuwe sleuf te graven voor de nieuwe buizen. Daarnaast moeten de bomen ook gekapt worden, omdat men grote machines in het gebied wil hebben om de oude betonnen buizen uit te graven en de nieuwe erin te takelen.   

Volgens het Waterschap is dit een van de grootste rioolbuizen van Nederland, ten zuiden van Eindhoven, waarin het afvalwater van onder meer Bergeijk, Eersel, Valkenswaard, Veldhoven-Steensel, Luyksgestel, Heeze-Leende en Waalre stroomt. Het riool stamt uit 1974, waarbij het beton is aangetast door zuren uit het rioolwater. Men heeft in 2019 een noodleiding aangelegd die boven de grond ligt.  

Bomenkap 
Volgens de media moeten er een hoop bomen gekapt worden, omdat een deel van de buis dwars door een natuurgebied loopt. Opvallend is dat op de site van Geldrop en van de provincie Noord-Brabant weinig tot niets te vinden is. De buizen zijn enorm en zijn zo’n 1.90 m breed en 1.50 m hoog. 
Volgens de woordvoerder van het Waterschap worden de bomen gecompenseerd of door heide of door bomen op een andere plaats. Daarnaast wordt gemeld dat monumentale bomen zoveel mogelijk gespaard worden. Maar tevens geeft het Waterschap aan dat de werkzaamheden veel impact zullen hebben op de natuur.  

De vraag is of iemand een kapvergunning heeft afgegeven, zeker voor de monumentale bomen. De verwachting is dat eind 2025 / begin 2026 de vervanging van het riool is voltooid. Daarna kan pas het gebied ingericht worden met heide, struiken en bomen. Hierna zal het zo’n 20 tot 40 jaar duren voordat er volwassen bomen staan die hun volwassen functies kunnen vervullen. Overigens zullen boven de nieuwe riolering geen bomen meer teruggeplant worden, maar alleen wat struiken. Tenslotte hebben struiken minder diepe wortels, waardoor ze ‘geen schade kunnen aanbrengen aan de buizen’.  

Wederom is er gekozen voor de humane behoeften in plaats van het kijken naar de bomen, het bos en de natuur. Het blijkt – volgens het Waterschap – dat de komende jaren op meerdere plaatsen het riool moet worden vervangen, waardoor nog meer bomen het loodje moeten leggen. Veel van de rioleringen zijn in de jaren 70 aangelegd en zijn na 50 jaar ‘gebruik’ aan vervanging toe.  

Daarnaast wordt door de media gemeld dat het kappen van de bomen gedaan samenvalt met de werkzaamheden van het beheer van Brabants Landschap en VDL. De komende periode worden werkzaamheden als uitdunnen en selectief kappen van bomen in het Schuttersbos op de Stratumse heide uitgevoerd. 

(Bronnen: Provincie Noord-Brabant, Omroep Brabant, ED, AD, Gemeente Geldrop-Mierlo) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 27.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights