Rechtspraak (© succo via Pixabay)

DONGEN – Zo’n 20 jaar geleden is de ‘strijd’ begonnen over bomen die stonden aan de Leeuwerikenlaan, dat ooit bekend stond als Haanse Hoef. Deze week kwam volgens de regionale media – waarvan de meeste hun artikel achter de Paywall hebben geplaatst – met een artikel dat het lijkt dat deze ‘bomenvete’ nu tot een einde is gekomen. 

Hoger beroep 2010 
Het hoofdpijndossier is in 2004 gestart toen duidelijk werd dat er plannen waren om 12 villa’s te gaan bouwen in het zuidoostelijke deel van Dongen, het gebied bij de Haanse Hoef. Hiervoor was een kapvergunning aangevraagd om 77 bomen te kunnen kappen. Volgens omwonenden waren de plannen in strijd met het bestemmingsplan. Tevens zou het landschappelijk en ecologisch belang van de omgeving door de plannen worden aangetast.  

De omwonenden hebben procedure na procedure opgestart, maar in 2010 heeft de Raad van State alle bezwaren tegen de plannen en de kap verworpen. Het resultaat was dat de villa’s werden gebouwd en dat de bomen gekapt werden.  
Van de kap van 77 bomen was een herplantplicht ter compensatie aangegeven. Dit heeft geresulteerd in de herplant van ongeveer 20 bomen in 2012. Deze herplant vond plaats op een groenstrook van 200 meter land en 3 meter breed. Later is de strook aan de bewoners van de villa’s verkocht.  

Juni 2010 had de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State het hoger beroep tegen de uitspraken van de rechtbank Breda ongegrond verklaard. Hierbij ging het om de ingestelde hoger beroepen tegen de kapvergunning, de aanleg van de ontsluitingsweg Leeuweriklaan en de bouw van een woning op het perceel Leeuwerikkaan. Op alle onderdelen was de gemeente in het gelijk gesteld. 

Echter in maart 2020 werden de compensatiebomen ook gekapt en hiermee zijn de voormalige bezwaarmakers weer naar de rechter gegaan. Aangegeven werd dat het kappen van de 20 bomen in strijd was met de herplantplicht en tevens werd aangedragen dat er geen kapvergunning was aangevraagd. Ook hier heeft de rechter in februari 2022 de omwonenden en andere inwoners in het ongelijk gesteld. Dat heeft geresulteerd in een nieuwe weg naar de Raad van State. Mei 2024 heeft de Raad van State de bezwaren verworpen. 

Volgens de Raad van State was er niets afgesproken dat de nieuwe eigenaars van de gebieden waar de bomen stonden, de bomen ook moesten laten staan (een boete- of kettingbeding). Tevens bleek volgens de rechter dat de groenstrook bestemming ‘wonen’ had, zodat het niet groen hoefde te blijven. Daarnaast was een kapvergunning pas nodig als een boom een stamomtrek van minimaal 1 meter (op 130 cm hoogte) had. Dit heeft men niet kunnen meten – de bomen waren al lang tot kachelhout gekapt of verpulverd – maar volgens de gemeente Dongen hadden de bomen maar een omtrek van 63 cm tijdens de aanplant in 2012 en konden daarom zo’ n 8 jaar later geen omtrek van 1 meter of meer hebben gehad. Tenslotte werd er gemeld dat de bomen gekapt mochten worden en daarom was er ook geen herplantplicht meer.  

Eerder had de gemeente nog wel toegegeven dat er een fout was gemaakt daar er verzuimd was om de bomenrij aan de Leeuweriklaan op te nemen in het bestemmingsplan. Tevens heeft de gemeente de ontwikkelaar niet verplicht om het behoud van de bomen (eiken) in het koopcontract van de nieuwe bewoners op te nemen.    

(Bronnen: Raad van State, dongen.nieuws.nl, ED) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights