Kinderboerderij De Sik (© De Sik Breda)

BREDA – Het kan zo maar eens afgelopen zijn met kinderboerderij De Sik in de wijk Haagse Beemden in Breda. De wijk is een relatief jonge woonwijk – noordwest gelegen in Breda – en is een deel van het stadsdeel Breda Noord-West. Dit stadsdeel heeft vaak het etiket ‘achterstandswijk’ opgeplakt gekregen. 

Kinderboerderij De Sik 
De naam Haagse Beemden komt van het vroeger grotere natuurgebied Haagse Beemden. Ondertussen is de stedelijke bebouwing afgewisseld met het landschap. Juist in deze wijk ligt de gezellige kinderboerderij De Sik met zo’n 80 dieren. De Kinderboerderij draait op vrijwilligers en heeft één betaalde beheerder. En juist hier draait het verhaal om. Het bestuur van de Kinderboerderij heeft laten weten dat de gemeente deze beheerder wil wegbezuinigen, waardoor de zorg voor de dieren minder goed zal gaan. Volgens bestuurder Irene Bonte laat de gemeente de Kinderboerderij gewoon vallen. 

Zo’n jaar geleden was er nog het 35-jarig bestaan, waarbij burgemeester Depla aanwezig was. Hierbij gaf de burgemeester een speech waarin hij de belangrijke sociale en educatieve functie van de Kinderboerderij benadrukte voor de wijk. Ook in een gesprek met wethouder Bakker van de gemeente Breda is er nogmaals gewezen op de belangrijke buurtfunctie. En terecht, tenslotte is een kinderboerderij belangrijk voor de kinderen én volwassenen, voor de wijk maar zeker ook voor de dieren én de natuur. 

Volgens gegevens van de Kinderboerderij De Sik zijn er geen financiële problemen, zijn de bezoekers zeer enthousiast en komen er steeds meer bezoekers. Dit heeft geresulteerd in veel werk dat verzet moet worden en is verzet. Dit werk gebeurt met één betaalde kracht en de vele vrijwilligers. 
De Kinderboerderij De Sik heeft een topprestatie geleverd om als eerste kinderboerderij van de provincie Noord-Brabant het Keurmerk Diervriendelijke Kinderboerderijen te behalen. Breda moet hier trots op zijn.  

Op donderdag 12 september zijn 2 maal het Keurmerk Diervriendelijke Kinderboerderijen uitgereikt en wel aan Kinderboerderij De Drassige Driehoek (Rijswijk) en Kinderboerderij De Sik (Breda). Er zijn nu 9 kinderboerderijen (van de 600 kinderboerderijen en dierenweides in Nederland) die dit Keurmerk hebben. Kinderboerderij De Sik werd in de middag in het zonnetje gezet voor de inzet om de dieren een geweldig leven te kunnen geven en om het dierenwelzijn te waarborgen. Bij de uitreiking waren pers, vrijwilligers, kinderen van basisschool Olympia en buurtgenoten aanwezig.

De media geven aan dat de gemeente Breda geen geld meer (over) heeft voor een beheerder. Juist voor de Kinderboerderij met het Keurmerk. Volgens het bestuur van de Kinderboerderij houdt in dat als de beheerder niet kan blijven, de Kinderboerderij moet sluiten. Juist deze beheerder, Mireille van Gils, kent de dieren al zo’n 15 jaar en weet hoe het gaat met de dieren. De dieren hebben juist deze kennis en kunde van een dierenverzorger nodig. Daarnaast is de Kinderboerderij een werkplek voor zorginstanties – onder meer Pluk en de Kleine Hoeve – en een laagdrempelige educatieve ontmoetingsplek. 

Op de gemeentelijke site is een pagina ‘Subsidie kinderboerderijen en dierenweides’ te vinden. Hier wordt aangegeven dat een stichting van een dierenweide of kinderboerderij subsidie kan aanvragen voor kosten van beheer. Tevens wordt aangegeven dat de dierenweide of kinderboerderij belangrijk moet zijn voor de buurtbewoners en kinderen voor vrijetijdsbesteding, als ontmoetingsplaats of voor scholing.   

Zo te zien voldoet de Kinderboerderij De Sik aan deze omschrijving, waarbij tevens gemeld moet worden dat 3 jaar geleden Breda de noodzaak van een betaalde kracht als beheerder dieren zag. Volgens het bestuur gaat men zich nu bezighouden met een andere plaats te zoeken voor de 80 dieren. Zo ver mag het niet komen, daarom heeft het bestuur een petitie ‘Hou Kinderboerderij De Sik in Breda open’ opgesteld. Er zijn al meer dan 1.000 handtekeningen geplaatst.

(Bronnen: Kinderboerderij De Sik, Omroep Brabant, Diervriendelijke Kinderboerderijen, Go-Kids Breda, Haagse Beemden, Gemeente Breda)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights