Lindeboom (© Hans via Pixabay)

NIJMEGEN – In de gemeenteraad van Nijmegen is er wat gestrubbel over meer of minder ruimte voor voertuigen op het Keizer Karelplein. Volgens de fractie van de VVD in de gemeenteraad moet het ‘bekendste verkeersplein’ van Nederland worden aangemerkt als gemeentelijk monument om het plein zo te kunnen behouden in haar huidige vorm

Aanpassing 
In de plannen van de gemeente Nijmegen gaat een deel van het Centrumkwartier op de schop, waarbij een gedeelte (aan de rand van) het Keizer Karelplein in de planning is opgenomen, in het kader van de aanpassing van het Stationsgebied. Een van de alternatieven is een versmalling van het Keizer Karelplein. 
In de plannen is het idee opgenomen om in de buurt van het station kleine groene parken aan te leggen. Hiermee wil de gemeente de bezoekers een plek bieden om te verblijven. De bedoeling is dat er een Groene Corridor gaat komen – een wandelroute vol groen – vanaf de Waalhaven tot aan het Heumensoord. 

Bomenplan
Naast de plannen over aanpassing van het Centrumkwartier heeft de gemeentelijke site ook een pagina “Bomen: planting, onderhoud en het Bomenplan”. Op de pagina wordt aangegeven dat in Nijmegen elk jaar er 1.000 nieuwe bomen bijkomen, wat gebeurt als een van de maatregelen uit het Bomenplan. Ook de gemeente Nijmegen geeft aan dat bomen zorgen voor schaduw bij hitte, dat bomen water vasthouden bij regen en dat bomen de stad groener maken. Daarom heeft de gemeente naar nieuwe plaatsen gezocht waar bomen geplant kunnen worden. Dit wordt aangegeven op de Bomenkaart

Op de kaart zijn gele en groene stippen aangegeven, waarbij ‘geel’ staat voor de bomen die vorig jaar zijn geplant en ‘groen’ zijn de plaatsen waar bomen geplant gaan worden in de periode van oktober 2024 tot met mei 2025. Tevens is aangegeven dat de plekken definitief zijn en dat er rekening is gehouden met de veiligheid van het verkeer en of er ondergrondse kabels of leidingen in de weg liggen. Daarnaast mogen de bomen geen zonlicht tegenhouden voor de zonnepanelen op woningen. De bewoners hebben in juni een brief over deze definitieve plaatsen voor de bomen gehad. 

Er zullen zo’n 150 verschillende soorten bomen geplant worden, hiervan zijn veel verschillende soorten goed voor de natuur en zorgen ze er voor dat boomziektes of plagen zich niet zo snel verspreiden. Tevens moet de boom wel passen op de nieuwe plaats, waarbij een smalle boom in een smalle straat komt en een grote boom in parken. In het Bomenplan 2021 is opgenomen dat er niet alleen aandacht is voor méér bomen, maar ook voor meer gezonde bomen. De doelen van het Bomenplan zijn onder meer dat gezonde bomen zo lang mogelijk worden behouden, dat er gezorgd wordt dat er zo min mogelijk bomen gekapt worden, dat het planten van bomen zo veel mogelijk aanmoedigen en dat de belangrijkste boomstructuren beschermd worden.  

Kijkend op de Bomenkaart, komt men een aantal zaken tegen. Onder meer is te vinden dat op het Keizer Karelplein een Quercus castaneifolia (kastanjebladige eik) geplant moet worden met een kroondiameter van 14.9 meter.  Tevens is net buiten het plein Tilia tomentosa Varsaviensis (Zilverlinde) gepland voor de komende plantperiode. Ook heeft deze boom een kroondiameter van 14.9 meter. Deze komt op de Oranjesingel, waar nog een aantal Zilverlindes komen.
Opvallend is dat vaak de te planten bomen een kroondiameter van 14.9 meter hebben. De nieuw te planten bomen hebben hun naam meegekregen op de Bomenkaart. De bomen die  vorig jaar zijn geplaatst, hebben daarentegen geen naam op de Bomenkaart.  

(Bronnen: Gemeente Nijmegen, AD) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 24.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights