WikiHouse (© prov Flevoland)

ALMERE – Het systeem WikiHouse wordt door het consortium Steenvlinder opgepakt om dit landelijk op te schalen. Dit is vrijdagmiddag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst aan de Stripmaker in Almere, waarbij gedeputeerde Jan de Reus en wethouder Paul Tang aanwezig waren.

WikiHouse
Ondertussen wonen 27 ‘zelfbouwers’ in hun eigen WikiHouse in de wijk aan de Stripmaker in Almere. De houten huizen zijn door de bewoners zelf ontworpen en gebouwd. Daarbij zijn de houten woningen deels vrijstaand, duurzaam én betaalbaar.

Duidelijk is dus dat Almere de stad is van het woonexperiment. Het systeem van WikiHouse is de afgelopen jaren in de stad uitgetest en gaat nu de volgende fase in. Het consortium Steenvlinder zal het stokje overnemen om het systeem landelijk op te schalen.

Landelijke opschaling
Het consortium Steenvlinder bestaat uit projectontwikkelaar Steenvlinder, Ontwerpbureau Muller, Boerboom Hout Groep, Bouwmaat, Goedkoop bouwmaterialen en Crowdbuilding. Volgens de gedeputeerde Reus is het van groot belang dat er snel woningen gebouwd worden.

Hierbij moet men ook denken aan betaalbaar, duurzaam en biobased. Er moet geleerd worden van de lessen bij WikiHouse in Almere en zorgen dat dit verspreid wordt. In Flevoland is mentale en fysieke ruimte voor dit soort initiatieven, want de provincie is gemaakt door mensenhanden en gebouwd op karakter.

Steenvlinder is – als zelfbouw-ontwikkelaar – blij met de WikiHouse-erkenning. Volgens adviseur Hans Vos is het een geweldige kans om voort te kunnen gaan waar men bij de Stripmaker is gestart.

Inzet van bewoners
Tijdens de bijeenkomst werden door aanwezige ‘zelfbouwers’ inzichten en ervaringen gedeeld. Hierbij kwam naar voren dat men met WikiHouse betaalbaar kan wonen, met name door besparing op ingekochte arbeid. 

Vele uren hebben de bewoners in de bouw gestoken, waarvoor wethouder Tang zijn lof heeft uitgesproken. Aangezien in Almere veel vraag is naar betaalbare woningen voor lagere en middeninkomens, zijn nieuwe systemen nodig, zoals WikiHouse.   

Begeleiding en aanjagers
Vanuit het Woningbouwatelier is de ontwikkeling van het systeem WikiHouse begeleid, naast dat de financiering kwam van het Fonds Verstedelijking Almere van het programma Almere 2.0.  Hierbij investeren de gemeente, de provincie en het Rijk in de kwaliteiten van de stad.  

Onder meer wordt innovatie in de hele woningbouwketen gestimuleerd met het programma. Het Woningbouwatelier is opgericht om nieuwe woonexperimenten aan te jagen. Het haalt vernieuwende ideeën en concepten van papier en past ze toe in Almere. Dat levert inzichten op die toepasbaar zijn in de stad, de regio en elders in Nederland.

(Bron: Provincie Flevoland)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 23.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights