Plataan (© Alicja via Pixabay)

DEN BOSCH – Volgens de gemeente Den Bosch is een minirotonde dé oplossing voor fietsers op het Kardinaal van Rossumplein in de stad, alleen dat is niet wat verschillende belangenorganisaties afgelopen zaterdag hebben laten weten. 

Kruising Kardinaal van Rossumplein-Zuid-Willemsvaart
Er wordt al heel lang gesproken over het Kardinaal van Rossumplein als men de gemeentelijke site van Den Bosch moet geloven, maar echt duidelijke plannen zijn een stuk moeilijker te vinden.
De regionale media gaven in maart dit jaar aan dat er een strijd aan de gang was over 2 bomen. Hierbij ging het over een rotonde die moest komen op de kruising Kardinaal van Rossum waarbij organisaties aangaven dat de rotonde ‘volstrekt overbodig is’. Hierdoor is – volgens het artikel in maart – vertraging opgelopen bij de aanleg van de rotonde. Zo zijn de organisaties Stichting Boom en Bosch en NMV Het Groene Hart Brabant naar de bestuursrechter gestapt om de rotonde tegen te houden. 

De organisaties wilden de rotonde tegenhouden, waarmee de gemeente de verkeersveiligheid wil verhogen, en de kap van bomen tegengaan. Volgens de gemeente zou de kap van de bomen ‘ruimschoots’ worden gecompenseerd door het planten van 26 andere bomen in het projectgebied. De 2 organisaties, samen met de Wijkraad Bewonersvereniging Leefbare Binnenstad, zijn van mening dat de 2 bomen gespaard moeten blijven.  
Op 8 april was er een inspraakavond Informeren en Ontmoeten waar ook gesproken werd over de 2 bomen. Tijdens deze bijeenkomst werd door een inspreker uitleg gegeven over de functie van volwassen bomen. Hij heeft aangegeven dat de compensatie van 2 volwassen bomen door 26 nieuw te planten bomen behoorlijk onvoldoende is. Hij heeft hierbij een technische onderbouwing gegeven, die te vinden is op de site van de gemeente.   

Daarnaast is op de site van de gemeente Den Bosch een kaart te vinden van beschermde bomen. Helaas is deze kaart zeer slecht te lezen en voor een buitenstaander nauwelijks tot helemaal niet te volgen. Daarnaast geeft Den Bosch aan dat bomen water vasthouden bij hevige regenval en schaduw geven bij hitte. De bomen zorgen voor een hogere luchtvochtigheid en dragen bij aan verkoeling. Vanwege de klimaatverandering is extra groen in de toekomst hard nodig. Ook zijn bomen belangrijk voor verschillende dieren. Ze bieden schuilplaatsen en voedsel voor bijvoorbeeld vogels, vleermuizen en insecten.
De gemeente heeft zo’n 200 hectare bos en ruim 90.000 gemeentelijke bomen in beheer. Hierbij wordt gewerkt aan een duurzaam bomenbestand, met als doel het behouden en ontwikkelen van gezonde bomen die veilig zijn voor hun omgeving. Soms moeten – door keuzes in het verleden – (relatief jonge) bomen worden vervangen. 

Afgelopen zaterdag hebben diverse belangenorganisaties gedemonstreerd tegen de plannen van de herinrichting van het Kardinaal van Rossumplein. Volgens de demonstranten zijn er genoeg alternatieven om het gebied autoluw te maken. Het gaat namelijk om teveel auto’s die per uur voorbij zoeven en dan nog een aantal vertrekkende en aankomende buslijnen. Een adviesbureau heeft ook eerder al een alternatief aangedragen. Omwonenden en aanwezigen tijdens de demonstratie hebben gemeld dat er in 2013 reeds het Handboek Binnenstadsring is vastgesteld, waarin werd aangegeven dat de fietsers en de voetgangers het voor het zeggen zouden moeten hebben. Maar dat schijnt nog niet gebeurd te zijn. 

Mocht de minirotonde er daadwerkelijk komen, betekent dat 2 volwassen volgroeide platanen moeten worden gekapt. De leden van Boom en Bosch en Grootouders voor het Klimaat hebben laten weten dat dat niet gaat gebeuren. Het ecosysteem van de beide bomen is onvervangbaar.  

(Bronnen: Het Groene Hart Brabant, Boom en Bosch, Gemeente ‘s-Hertogenbosch, Gemeenteraad Den Bosch, Overheidspublicaties, BD, De Gelderlander) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 23.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights